Ledig stilling ved NMBU

Ph.d. - stipendiat innen ansvarlig forskning og innovasjon (RRI): Ulike perspektiver på nye genredigeringsverktøy i arbeidet med gris og laks

Søknadsfrist: 07.06.2019

Om stillingen

Handelshøyskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) tilbyr i samarbeid med Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) ved Universitetet i Oslo en stilling som stipendiat i tilknytning til NFR-prosjektet ‘En vurdering av økonomiske og biologiske implikasjoner, prospekter og risiko ved implementering av nye genredigeringsverktøy i moderne bioproduksjon’ (EcoGene).

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

NMBU har et særlig ansvar for forskning og utdanning som sikrer livsgrunnlaget for fremtidige generasjoner.


Bærekraft er forankret i alt vi gjør og vi leverer kunnskap for livet.


NMBU har 1700 ansatte og 5200 studenter og er organisert i sju fakulteter. NMBU har campus i Ås og i Oslo. Høsten 2020 er vi samlokalisert på Ås.


Nærmere opplysninger om NMBU finnes på www.nmbu.no.

Om Handelshøgskolen

Handelshøyskolen er ett av syv fakulteter ved NMBU. Vår virksomhetsidé er å bygge kunnskap på tvers av fagfeltene samfunnsøkonomi, bedriftsøkonomi og administrasjon, og å utvikle ledere og fagfolk som kombinerer et økonomisk tankesett med kunnskap på tvers av disipliner, og som er kapable til å løse komplekse problemer i praksis med bærekraft som et veiledende prinsipp.


Handelshøyskolen utdanner siviløkonomer og samfunnsøkonomer, samt masterkandidater i entreprenørskap og innovasjon. I disse studieprogrammene er det til sammen ca. 650 studenter. Handelshøyskolen har ca. 55 ansatte og mer enn 40 ph.d.-studenter som er en viktig del av forskingsmiljøet.

Stipendiaten vil bli tatt opp på ph.d. programmet til TIK, men ha arbeidssted ved NMBU. EcoGene er et samarbeid mellom Handelshøyskolen og Fakultet for biovitenskap ved NMBU, og stipendiaten vil bli tilknyttet EcoGene sin forskergruppe.

EcoGene tar sikte på å utforske mulighetene og utfordringene som følger av nye genredigeringsverktøy (GE) som CRISPR innen norsk lakse- og griseproduksjon.

Økende aksept og tro på at de nye GE-verktøyene kan bringe løsninger på ulike samfunns- og næringsspørsmål, har delvis erstattet tidligere skepsis mot genmodifisering. Den raske framveksten av disse verktøyene utløser imidlertid kontinuerlig nye utfordringer og dilemmaer, blant annet økonomiske og verdibaserte konsekvenser ved bruk av disse verktøyene for industri, samfunn og markedet ellers.

Prosjektet består av to deler, en biovitenskaplig og en samfunnsmessig del. Stipendiatstillingen er knyttet til den samfunnsmessige delen av prosjektet.

Den biovitenskapelige delen omhandler mulige utilsiktede effekter av genredigering under eksperimentelle forhold. Den samfunnsmessige delen tar opp samfunnsmessige implikasjoner knyttet til denne teknologien, med fokus på å forstå prosessene som er involvert i bruken av GE-verktøyene. Et mål i dette prosjektet er å benytte biologiske og samfunnsvitenskapelige perspektiver til å utvikle retningslinjer for risikovurdering og et «føre var prinsipp» for ansvarlig implementering av teknologien.

Arbeidsoppgaver

Hovedmålet med stipendiatstillingene er kompetanseoppbygging og forskerutdanning. Tilsettingsperioden er tre år, men kan forlenges til fire år dersom ph.d.-studenten bidrar til undervisning/veiledning, prosjektarbeid, sensur eller administrasjon ved Handelshøyskolen.

Stipendiaten skal:

  • Gjennomføre et selvstendig doktorgradsarbeid innenfor ph.d.-programmets rammer og prosjektets tema
  • Samarbeide med prosjektteamet og prosjektets samarbeidspartnere, inkludert delta i prosjektinterne møter og seminarer

Søknaden må inneholde en kort skisse (2–5 sider) av prosjektforslag for forskningsarbeidet.

Det forutsettes at den som tilsettes går inn i et godkjent opplegg for en ph.d.-grad og at arbeidet legges opp med sikte på å fullføre en doktorgrad i løpet av tilsettingsperioden.

Kvalifikasjonskrav for stillingen

Vi søker en stipendiat med interesse for ulike perspektiver på utvikling og implementering av nye genredigeringsverktøy i næringsmiddelindustrien. Rammene for Responsible Research and Innovation (RRI)-forskning ligger til grunn for prosjektet.

Kvalifikasjonskrav:

  • minimum femårig grunnutdanning, hvor minst to år er på masternivå innen relevant fagområde
  • en masteroppgave på minst 30 studiepoeng
  • karakterer på mastergrad som er A eller B
  • mastergrad skal være fullført ved søknadstidspunktet
  • erfaring med kvalitative forskningsmetoder

Søkere uten bokstavkarakterer fra tidligere studium skal ha et like godt faglig grunnlag. Søkere med svakere karakterbakgrunn vil kunne bli vurdert dersom det dokumenteres at kandidaten er særskilt egnet til en ph.d.-utdanning.

På grunn av prosjektets karakter som et samarbeid mellom Handelshøyskolen og husdyrfagmiljøet ved Fakultet for biovitenskap vil dokumentert bakgrunn i biologi, kjemi eller tilsvarende bli tillagt vekt. Videre vil muntlig og skriftlig fremstillingsevne på norsk også tillegges vekt ettersom bred kommunikasjon med ulike nivå i næringsmiddelindustrien er sentralt.

I vurderingen av søkerne, vil det legges vekt på utdanning, erfaring og personlig egnethet, samt motivasjon for stillingen.

Lønnsvilkår og informasjon

Stillingen innplasseres i stillingskode 1017 Stipendiat, lønnsramme 20 (ltr. 51-62). Stipendiater innplasseres normalt i lønnstrinn 51 (NOK 449 400). Ansiennitetsopprykk i stillingen. Tilsettingen skjer i henhold til gjeldende nasjonale retningslinjer for tilsetting som stipendiat ved universiteter og høgskoler. Stipendiatstillingen er en åremålsstilling.

Oppstart 15. august, senest 1. oktober 2019.

Nærmere opplysninger kan fås ved å kontakte:

Informasjon til deg som søker stipendiatstilling og generell informasjon til søkere

Slik søker du:

Søknad sendes elektronisk via linken ”Søk stillingen” øverst på denne siden. Søknader som ikke sendes elektronisk via Jobbnorge innen fristen, vil ikke bli vurdert.

Søknaden må inneholde opplysninger om din utdanning og tidligere praksis, samt din motivasjon for å gjennomføre et slikt ph.d.-prosjekt.

Søknadsfrist: 07.06.2019

Følgende dokumenter skal legges ved søknaden:

  • søknadsbrev
  • prosjektbeskrivelse der noen mulige problemstillinger, avgrensninger og metodevalg med utgangspunkt i beskrivelsen av hovedprosjektet – denne vil bli videre bearbeidet etter ansettelse
  • CV og relevante vitnemål/attester
  • ev. liste over vitenskapelige arbeider

For søkere som blir vurdert som aktuelle for ansettelse, blir det innhentet referanser og gjennomført intervju.

Søkere som innkalles til intervju må kunne fremlegge bekreftede kopier av vitnemål og attester.

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS