Ledig stilling ved UiT Norges arktiske universitet

Senterleder ved Senter for samiske studier (Sesam)

Søknadsfrist: 12.02.2020

Om stillingen

Ved UiT Norges arktiske universitet, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL-fakultetet), er det ledig åremålsstilling som leder ved Senter for samiske studier (Sesam). Stillingen er ledig fra 1. august 2020. Tilsetting skjer på åremål for fire år, med mulighet for tilsetting i ytterligere to perioder.

Arbeidsoppgaver

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

UiT Norges arktiske universitet har enhetlig ledelse og tilsatt leder har den daglige ledelse av senterets faglige og administrative virksomhet. Dette innebærer foruten fag-, personal- og økonomiansvar, ansvar for ressursbruk og formidlingsaktivitet, samt ansvar for senterets forsknings- og utdanningsvirksomhet. Stillingen er en nøkkelstilling for den faglige og strategiske utviklingen av samisk og urfolksrelatert forsknings-, utdannings- og formidlingsvirksomhet ved senteret og ved UiT for øvrig. Senterleder skal foreta nødvendige prioriteringer vedrørende forsknings- og utviklingsaktiviteten (FoU) i samsvar med strategier fastsatt av senterstyret og overordnet myndighet (universitetsstyret og fakultetsstyret). Instituttleder rapporterer til dekan, og vil inngå i HSL-fakultetets lederteam sammen med dekan, prodekaner, institutt- og senterledere. Det er utarbeidet egen instruks for stillingen.

Kvalifikasjonskrav

Fakultetet søker en leder for Sesam som har:

  • førstestillingskompetanse innenfor samiske og urfolksrelaterte tema
  • kjennskap til samisk og urfolksfeltet innenfor forskning og høyere utdanning, i tillegg til kjennskap til samisk kultur og samfunnsforhold generelt
  • gode lederegenskaper
  • erfaring med økonomi- og personalledelse
  • gode samarbeidsevner
  • fleksibilitet og evne til strategisk utviklingsarbeid

Senterleder skal i stillingen

  • ivareta strategisk utvikling og planlegging av senterets FoU- og formidlingsvirksomhet i samsvar med mål og rammer satt av universitetet og styret ved senteret
  • initiere, delta i og drifte eksternt finansierte forskningsprosjekter på områdene samisk og urfolksrelatert forskning ved senteret
  • bidra til styrking av samiske- og urfolksperspektiver i forskning og utdanning ved UiT generelt
  • vedlikeholde og videreutvikle internasjonale, nasjonale og regionale samarbeids- og forskernettverk, i særlig grad vektlegge kontakten med samiske forskningsinstitusjoner og nettverk
  • representere Senter for samiske studier og UiT i faglige fora nasjonalt og internasjonalt.

Det legges avgjørende vekt på lederegenskaper som evne til god kommunikasjon og samarbeid, resultatorientering, fleksibilitet og strategiske evner. Det er en fordel med erfaring fra lederstillinger i offentlig og/eller privat sektor, og fra internasjonalt samarbeid. Søkere må ha god skriftlig og muntlig fremstillingsevne på norsk eller et annet skandinavisk språk i tillegg til engelsk. Det vil bli lagt stor vekt på om søkere behersker et av de samiske språkene skriftlig og muntlig.

Om fakultetet og senteret

Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning har 7 institutter og 4 sentre. Ved fakultetet er det omlag 650 årsverk og 4200 studenter. Fakultetet driver forskning, undervisning og utadrettet virksomhet i en rekke humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag/disipliner. Innenfor flere fagfelt har fakultetet de tyngste forskningsmiljøene i Norge og landsdelen, og store deler av undervisningstilbudet er også unikt i nordnorsk sammenheng. Fakultetet driver sosialfaglige profesjonsutdanninger og har hovedansvar for universitetets samlede portefølje innen lærerutdanning

Senter for samiske studier har per i dag tre faste vitenskapelige stillinger, en midlertidig stilling som førsteamanuensis, en postdoktor, tre ph.d.-studenter. En fast førsteamanuensisstilling som deles med Senter for fredsstudier og Kvinnforsk og en ny postdoktorstilling er under utlysning og tilsetting. Administrasjonen ved senteret omfatter i 2019 3 årsverk utover stillingen som senterleder.. Senteret ledes av en faglig leder. Sesam ivaretar det faglige koordineringsansvaret for det engelskspråklige studieprogrammet Master in Indigenous Studies, og driver per i dag forskning på fagområdene samisk historie og den internasjonale urfolksbevegelsen, kjønn, kultur og religionsvitenskap, samisk utdanning, ressursforvaltning, governance, rettigheter og biologi.

UiT tilbyr i samarbeid med University of Saskatchewan, Canada, det engelskspråklige fellesgradsprogrammet Master in Governance and Entrepreneurship in Northern and Indigenous Areas (GENI). Flere fagmiljøer ved HSL bidrar til programmet som koordineres av Sesam.

Senter for samiske studier skal gjennom sin senterfunksjon styrke flerfaglig forskning på samiske og urfolksforhold ved hele universitetet. Senteret skal videre bidra til økt aktivitet innen samisk- og urfolksrelatert forskning, samt bidra til formidling av denne forskningen ved UiT. Sesam skal styrke profilering av og rekruttering til studier som omhandler samisk språk, kultur og urfolk. Senterets virksomhet skal bidra til styrking av samisk språk i faglige sammenhenger og til utvikling av samarbeidet med samiske utdannings- og forskningsinstitusjoner, og dessuten bistå institusjons- og fakultetsledelse i samiske og urfolksrelaterte spørsmål.

Senterets vitenskapelig ansatte er tilknyttet forskningsgruppene: Arctic Governance, The Arctic Governance Triangle (TriArc) Indigenous Religions, Sted, makt og mobilitet, Skuvllas. Urfolk og minoriteter i skole og utdanning.

Vi tilbyr

  • Et godt arbeidsmiljø med dedikerte kolleger
  • Gode velferdsordninger
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse

I stillingen er det rom for å drive egen forskningsaktivitet i den utstrekning ivaretagelsen av stillingens hovedoppgaver tillater det.

Stilling som senterleder lønnes etter statens regulativ kode 1475 (instiuttleder). Det trekkes 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse.

Øvrige betingelser fastsettes etter individuell avtale ved tilsetting.

Søknad

Søknaden sendes elektronisk via www.jobbnorge.no, og skal inneholde:

  • Søknadsbrev
  • CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid)
  • Vitnemål og karakterutskrifter
  • Attester
  • 2-3 referanser med kontaktinformasjon

All dokumentasjon som skal vurderes må være på et skandinavisk språk, samisk eller engelsk.

Søkere som blir invitert til intervju må ta med originale vitnemål og attester.

Mer informasjon om stillingen

Nærmere opplysninger fås ved henvendelse til:

Generelt

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT.

Ved UiT legger vi vekt på mangfold, og oppfordrer derfor kvalifiserte søkere til å søke uten hensyn til alder, kjønn, funksjonsevne og nasjonal eller etnisk bakgrunn. UiT legger vekt på å tilrettelegge arbeidsforholdene for tilsatte med redusert funksjonsevne. Forespørsler om hvordan arbeidsmiljøet er tilrettelagt, helsetjeneste, muligheter for fleksitid, deltid o.l. kan rettes til kontaktperson for stillingen.

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring.

Velkommen som søker!

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS