Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Prosjektleder for lærebok om Natur i Norge

Søknadsfrist: 23.07.2021

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og undervisningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 000 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.

Naturhistorisk museum (NHM) har en historie tilbake til 1814 og består av Botanisk hage og museumsbygningene på Tøyen og samlingsmagasiner på Økern. Forskning, vitenskapelige samlinger og formidling av naturvitenskap er våre hovedoppgaver.

Vi er Norges største naturhistoriske museum med over 6 millioner naturvitenskapelige objekter. Museet er en del av Universitet i Oslo og har ca. 160 ansatte, hvorav ca. 70 er ansatt i vitenskapelige stillinger. Vår ambisjon er å styrke NHMs posisjon som forsknings-, lærings- og opplevelsesarena. Sommeren 2020 åpnet vi Nordens første Klimahus. I 2022 åpner vi 7 nye utstillinger i en av våre totalrenoverte museumsbygg. I tillegg planlegger vi ny Steinhage og et nytt veksthus på over 3000 kvm.

Om stillingen

Ved Naturhistorisk museum (NHM), Universitetet i Oslo, er det ledig en midlertidig 20 % stilling som prosjektleder (fra 01.09.2021 - 31.12.2023) for utvikling av en lærebok om norsk naturvariasjon. Stillingen er knyttet til museets forskningsgruppe for Geo-økologi (GEco). GEco er en av sju forskningsgrupper ved museets forskningsseksjon.

Seksjonen har ansvar for museets naturvitenskapelige samlinger, for undervisning, veiledning, formidlingsvirksomhet, grunnforskning og anvendt forskning innenfor de fagområdene museet dekker. GEcos virksomhet spenner fra beskrivelse og kartlegging av naturtyper til analyse av sammenhenger mellom arters og naturtypers utbredelse og miljøfaktorer, populasjonsbiologisk modellering og utvikling av biostatistiske modeller. Gruppas medlemmer underviser emner innen biofag og geofag.

Gruppa har ansvar for utvikling av «Natur i Norge» (NiN), Artsdatabankens system for typeinndeling og beskrivelse av natur. Natur i Norge (NiN) er et bidragsprosjekt, finansiert over Klima- og miljødepartementets (KLDs) budsjett. Offentlig naturkartlegging i Norge baseres på NiN, og det er et stort behov for utdanning av kandidater med god kjennskap til norsk naturvariasjon generelt og NiN-systemet spesielt.

For å styrke undervisningen av naturvariasjon ved UiO og andre læresteder, og for å gjøre NiN-systemet lettere tilgjengelig for brukere, settes det nå i gang et prosjekt for å utvikle en lærebok.

For nærmere opplysninger om NHM og om GEco-gruppa vises det til museets hjemmesider.

Arbeidsoppgaver

Den som blir tilsatt i stillingen skal lede lærebok-prosjektet fram til planlagt publisering av boka i 2023. Bokprosjektet organiseres og gjennomføres i samarbeid med NHM/GEco og Artsdatabanken. Den som ansettes vil ha hovedansvar for utvikling av innholdet i boka, som redaktør eller førsteforfatter, med bidrag fra NiN-prosjektdeltakere ved NHM og andre undervisnings- og forskningsinstitusjoner i Norge. Bokprosjektet starter ikke på bar bakke. Det finnes omfattende dokumentasjon av NiN-systemet (tilgjengelig på Artsdatabankens nettsider) som det kan tas utgangspunkt i. Tilgjengeliggjøring av dette stoffet vil imidlertid kreve utvikling av ny, pedagogisk tilrettelagt tekst og gode illustrasjoner, i dialog med dem som har produsert grunnlagsmaterialet.

Det forventes også at den som ansettes tar en ledende rolle i praktisk organisering og gjennomføring av prosjektet, inkludert kontakt med forlag, illustratører osv. Slike oppgaver vil til en viss grad kunne fordeles mellom flere NHM-ansatte i bokprosjektet, avhengig av kompetanse og kapasitet, slik at oppgavene løses mest mulig effektivt. Men den som ansettes vil ha et ansvar for å sørge for at oppgavene blir løst og sikre framdrift.

Kvalifikasjonskrav

  • universitetsutdanning innen biologi, minimum mastergrad, fortrinnsvis med fordypning i økologi og botanikk eller beslektede fag
  • pedagogisk utdanning og erfaring, inkludert undervisning i biologi, e.l.
  • god kunnskap om norsk naturvariasjon og økologi, inkludert god planteartskunnskap
  • god kunnskap om NiN-systemet
  • god skriftlig og muntlig kommunikasjonsevne på norsk

Ønskelig kompetanse/erfaring

  • personlige egenskaper som evne til organisering og samarbeid, selvstendighet, ryddighet og fleksibilitet
  • erfaring fra botanisk feltarbeid med vekt på utbredelse, kartlegging, o.l.
  • erfaring med formidling av NiN-systemet
  • erfaring med utgivelser av bøker og andre publikasjoner og læremidler
  • artskunnskap innen andre organismegrupper enn planter
  • kunnskap om Norges geografi (klima, topografi, arealbruk etc.) og infrastruktur

Ved vurdering av søkerne til stillingen vil hovedvekten bli lagt på bredden og dybden i relevant kunnskap og erfaring. Den endelige rangeringen vil bli gjort på grunnlag av en totalvurdering av kvalifikasjoner, personlige egenskaper og egnethet for stillingen.

Vi tilbyr

  • lønn som prosjektleder stillingskode 1113 fastsettes etter individuell vurdering innenfor et spenn mellom kr 543 500,-og kr 650 300,- (i 100 % stilling) avhengig av kompetanse
  • fleksibel arbeidstid og gode velferdsordninger
  • trening i arbeidstiden
  • god pensjonsordning og gunstig lån i Statens Pensjonskasse

Søknaden skal inneholde

  • søknadsbrev
  • CV
  • relevante vitnemål og attester
  • liste med 2-3 referanser (navn, tilknytning til søker, epostadresse og telefonnummer)

Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt rekrutteringssystem Jobbnorge.

Andre opplysninger

Aktuelle søkere vil bli innkalt til intervju.

I henhold til offentlighetsloven § 25, 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn.

Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning. Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.

Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju.

Kontaktinformasjon

For spørsmål om stillingen:

For spørsmål knyttet til rekrutteringssystemet:

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS