Stilling:

Overingeniør i geomatikk

Søknadsfrist 09.09.2018

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og undervisningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 000 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.

Naturhistorisk museum (NHM) består av Botanisk hage og museumsbygningene på Tøyen og samlingsmagasinene på Økern. Forskning, samling og formidling av naturvitenskap er våre hovedoppgaver. Vi er Norges største naturhistoriske museum og har 6,2 millioner naturvitenskapelige objekter. NHM er en del av Universitet i Oslo. Museet har ca 150 ansatte, hvorav ca. 60 er ansatt i vitenskapelige stillinger.

Om stillingen

Ved Naturhistorisk museum (NHM), Universitetet i Oslo, er det ledig en fast stilling som overingeniør i geomatikk. Stillingen er knyttet til museets forskningsgruppe for Geo-økologi (GEco).

Geo-økologisk forskningsgruppe (GEco) er en av sju forskningsgrupper ved museets forskningsseksjon. Seksjonen har ansvar for museets naturvitenskapelige samlinger, for undervisning, veiledning, formidlingsvirksomhet, grunnforskning og anvendt forskning innenfor de fagområdene museet dekker. Kjerneelementet i gruppas forskning er modellering av naturmangfoldmønstre (i videste forstand), på ulike skalaer i rom og tid. Virksomheten i gruppa spenner fra beskrivelse og kartlegging av naturtyper til analyse av sammenhenger mellom arters utbredelse og miljøfaktorer, populasjonsbiologisk modellering og utvikling av biostatistiske modeller. Gruppa har ansvar for utvikling av «Natur i Norge» (NiN), Artsdatabankens system for typeinndeling og beskrivelse av natur.

Arbeidsoppgaver

Den som blir tilsatt i stillingen skal først og fremst fylle GEco-gruppas behov for kompetanse og kapasitet innenfor geomatikk, herunder geografiske informasjonssystemer (GIS) og romlige analyser. Inntil 25 % av arbeidskapasiteten kan bli allokert til NHM for øvrig. Den som tilsettes vil ivareta NHMs kontakt med Kartverket/GeoNorge og Norge Digitalt, samt sørge for vedlikehold, oppdatering og utvikling av software (tilrettelegging i QGIS) og hardware (feltpc, GPS-mottaker osv.) som brukes til forskning og undervisning.

GEco-gruppens utvidete oppgaver knyttet til Klima- og miljødepartementets «Kunnskapsløft for naturmangfoldet», samt NHMs kontinuerlige behov for innsamling, lagring, analyse og formidling av geografiske data, medfører behov for langsiktig datahåndtering og kunnskapsoppbygning. Den som tilsettes i stillingen vil få delansvar for NHMs bidrag til utvikling av verktøy for lagring og tilgjengeliggjøring av geografiske data basert på NiN, og for håndtering av NHMs egne NiN-kartdata, inkludert tilrettelegging av slike data for ulike brukergrupper. Den som tilsettes vil også få en rolle i arbeidet med utvikling av metodikk for kontroll av kvalitet i naturtypekart. Stillingen inneholder svært varierte arbeidsoppgaver. En vesentlig del av arbeidet vil være teknisk og faglig forskningsbistand, inkludert teknisk veiledning av studenter og ansatte, samt bidrag til undervisningen (f.eks. til seminarer og dataøvelser). Andre oppgaver, som utvikling av formidlingsmateriale til museets utstillinger, vil også være aktuelle.

I GEco og ved NHM arbeides det med geografiske data på alle skalaer, fra punkt- og linjedata via arealdata (vektordata) til globale klimadata i rasterformat. Vi jobber også med mobile applikasjoner for geografisk datafangst. GEco og NHM jobber for implementering av åpne kildekoder, og foretrekker derfor lisensfrie framfor lisensbaserte systemer.

Kvalifikasjonskrav

  • Naturvitenskapelig bakgrunn (Mastergrad eller tilsvarende) i geomatikk e.l.
  • Inngående teoretisk forståelse av digitale geografiske data og datasystemer.
  • Erfaring med romlige analyser i forsknings- og utredningsarbeid.
  • Omfattende brukererfaring med QGIS og ulike typer geodata, deriblant Geovekst-data.
  • Beherske grunnleggende koding i Python, og være interessert i å lære koding i andre relevante kodespråk, f.eks. R.
  • Erfaring med oppsett av og rutiner for lagring i geodatabaser (f.eks. PostgreSQL med PostGIS) og arbeid med relasjonsdatabaser.
  • Kjennskap til de vanligste nasjonale og internasjonale protokoller og standarder for datautveksling (f.eks. Shape, GML, JSON), publisering og arkivering av kartdata, inkludert SOSI og standarder fra Open Geospatial Consortium (OGC).
  • Erfaring med kollegaveiledning i GIS-teknisk oppgaver, eller i undervisnings- og veiledningssammenheng.
  • God skriftlig og muntlig kommunikasjonsevne, både på norsk og engelsk.

Følgende tilleggskvalifikasjoner vil telle positivt:

  • Brukererfaring med programmer og data innen fjernmåling og fjernmålingsanalyser, for eks. bruk av digitale flyfoto, LiDAR og satellittfoto.
  • Kjennskap til 3D-modeller og programvare for flybildetolkning i digitale fotogrammetriske arbeidsstasjoner (DFA).
  • Brukererfaring med digital datafangst i felt (felt-pc, GPS, nettbrett, mobiltelefon m.m.).
  • Erfaring fra arbeid med kartografi.
  • Kjennskap til bruk av og koding i UNIX / LINUX.
  • Stor interesse for GIS-relaterte tekniske utfordringer, samt evne til å jobbe i et dynamisk forskningsmiljø.
  • Fordelaktig, men ikke et krav, å ha noe kunnskap om norsk naturvariasjon (vegetasjon, klima, topografi, arealbruk o.l.).
  • Dokumentert erfaring med bidrag til vitenskapelig publisering gjennom rapporter, artikler etc. teller positivt.

Vurdering av søkere

Ved vurdering av søkerne til stillingen vil hovedvekten bli lagt på bredden og dybden i relevant kunnskap og erfaring. Den endelige rangeringen vil bli gjort på grunnlag av en totalvurdering av kvalifikasjoner, personlige egenskaper og egnethet for stillingen. Gode samarbeidsevner, men også evne til selvstendig arbeid, vil bli trukket inn i denne vurderingen.

Et viktig formål med stillingen er å sikre en langsiktig oppbygging av kunnskap om datafangst og håndtering av digitale geografiske data, samt romlige analyser av norsk naturmangfold og sentrale påvirkningsfaktorer. Dette stiller krav til langsiktighet. Motivasjon for, og vilje til, langsiktig kompetanseoppbygging vil derfor bli tillagt stor vekt ved vurderingen av søkerne.

Tilsetting vil fortrinnsvis skje som overingeniør, men tilsetting som senioringeniør er aktuelt dersom søkeren fyller kompetansekravene til denne stillingskategorien. Tilsettingsprosedyrer er regulert i «Regler for tilsetting i tekniske stillinger». Intervju vil bli benyttet i tilsettingsprosessen.

For nærmere opplysninger om NHM og om GEco-gruppa vises det til museets hjemmesider.

Vi tilbyr

  • Lønn fra kr 480 600-576 100 som overingeniør SKO 1087. For spesielt kvalifiserte søkere kan stillingskode SKO 1181 senioringeniør og høyere lønn vurderes.
  • Et hyggelig og stimulerende arbeidsmiljø
  • Pensjonsordning i Statens pensjonskasse
  • Stilling i en IA-virksomhet
  • Gode velferdsordninger

Søknaden skal inneholde

  • Søknadsbrev med informasjon om utdanning; tidligere stillinger; vitenskapelig, faglig og pedagogisk virksomhet samt administrativ erfaring. Søknaden kan utformes på norsk eller engelsk.
  • Vi ber også om at søkeren vedlegger en fullstendig liste over utviklingserfaringer innen geomatikk.
  • CV

Søknaden må sendes elektronisk via JobbNorge

Andre opplysninger

Aktuelle søkere vil bli innkalt til intervju.

I henhold til offentlighetsloven § 25, 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn.

I tillegg ønsker UiO at våre medarbeidere i størst mulig grad gjenspeiler mangfoldet i befolkningen. Vi oppfordrer derfor kvalifiserte søkere med redusert funksjonsevne til å søke stillingen. Som IA-bedrift vil vi legge forholdene til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.

Kontaktinformasjon

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS