LEDIG STILLING VED HØGSKULEN PÅ VESTLANDET

Stipendiat i pedagogisk innovasjon

Søknadsfrist: 04.09.2022

Høgskulen på Vestlandet

Høgskulen på Vestlandet (HVL) er en av de største høgskolene i landet, med om lag 1 800 ansatte og 16 000 studenter fordelt på fem campus i Førde, Sogndal, Bergen, Stord og Haugesund.


Vi har sterke og innovative fagmiljø innen helse- og sosialvitskap, ingeniør- og naturvitskap, økonomi, samfunnsvitskap og maritime studier, og lærerutdanning, kultur og idrett. HVL tilbyr bachelor-, master- og doktorgradsutdanningar og ulike årsstudium.


HVL er tett på arbeidslivet, regionen og studentene, og har mål om å bli et universitet med profesjons- og arbeidslivsrettet profil.


Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett har fire institutt med ansatte i Bergen, Sogndal og på Stord. Fakultetet er en av de største lærarutdanningsinstitusjonene i landet med rundt 6200 studenter og 550 tilsette, og tilbyr barnehagelærerutdanning, grunnskulelærerutdanning for 1.-7. og 5.-10. trinn, praktisk-pedagogisk utdanning, bachelorutdanninger, masterutdanninger og Ph.d.-program.
Fakultetet har et omfattende etter- og videreutdanningstilbud.
Forskningsaktiviteten ved fakultetet blir organisert i forskningsprogram og forskergrupper.


Institutt for pedagogikk, religion og samfunnsfag har 180 tilsette i Bergen, Sogndal og på Stord.


Instituttet gir undervisning på alle nivå og er involvert i barnehagelærerutdanningen, grunnskulelærarutdanningene, bachelorutdanninger og praktisk-pedagogisk utdanning. I tillegg bidrar instituttet i to-årige masterutdanninger og i Ph.d.-programmet Studier av danning og didaktiske praksisar. Instituttet har et omfattende etter- og vidareutdanningstilbud.


Ansatte på instituttet er involvert i forsking som er relevant for utdanningene våre og deltar i faglig nettverksarbeid både nasjonalt og internasjonalt. Instituttet har som mål å være i front av profesjonsorientert kompetanseutvikling innenfor sine fagfelt. I denne sammenhengen er vi i kontinuerlig samarbeid med viktige aktører i regionen om for eksempel videreutdanning og skole- og barnehagebasert kompetanseutvikling.

Ved Høgskulen på Vestlandet er det ledig en stilling som stipendiat innen pedagogisk innovasjon ved Fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett.

Om stillingen:

Ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett (FLKI), campus Bergen, er det ledig en åremålsstilling som stipendiat innen pedagogisk innovasjon.

Stipendiatstillingen er knyttet til prosjektet EX-PED-LAB (Sustainable design in kindergarten sector through ‘Exploration and Pedagogical Innovation Laboratory’, på norsk kalt Verksteder for utforskning og pedagogisk kreativitet (EX-PED-LAB) ‒ bærekraftige design i barnehagesektor). Prosjektet har som mål å svare på kunnskapsbehovet om hvordan ulike aktører kan samarbeide for å styrke samspillet mellom UH- og barnehagesektoren og styrke koplingen mellom teori og praksis. I dette prosjektet, som du kan lese mer om i prosjektbanken Forskningsrådet og på BARNkunne - Senter for barnehageforskning, undersøker vi hvordan bruk av verkstedsmetodologi kan skape innovasjon i pedagogisk praksis i barnehage og barnehagelærerutdanning.

Stipendiatstillingen vil primært være knyttet til arbeidspakke 5 i prosjektet, der verksted skal prøves ut som arbeidsform i undervisningen i barnehagelærerutdanningen (BLU). Prosjektet er forankret i kulturhistorisk og systemisk teori. I verkstedene møtes studenter, lærere, praksislærere, barnehageforskere og kunstnere for felles utforsking av teori og praksis og samskaping av kunnskap om barnehagepedagogisk arbeid. Phd-prosjektet vil være en casestudie av denne utprøvingen av verksted som undervisningsform i BLU.

Stipendiatprosjektet må være tematisk relevant for fakultetet sin forskningsvirksomhet og skal inngå i et godkjent opplegg for ph.d.-programmet Studier av danning og didaktiske praksiser innenfor en tidsramme på 3 år. Det forutsettes at stipendiatens prosjekt innrettes slik at stipendiaten kan bli tatt opp på ph.d.-programmet.

Stipendiatstillingen er en rekrutteringsstilling som skal bidra til et aktivt forskningsmiljø ved BARNkunne, HVL.

Den som tilsettes skal ha arbeidsplass ved BARNkunne – Senter for barnehageforskning, HVL, campus Bergen.Datainnsamlingen vil primært foregå ved HVL, Bergen, men det kan også bli aktuelt med datainnsamling ved HVL, Sogndal, og noe reisevirksomhet må dermed påregnes.

Fakultetet sin forskning er organisert i tre forskningssenter, fem strategiske forskningsprogram og 50 operative forskergrupper. En oversikt over forskningsorganiseringen ved fakultetet finner du HER.

Phd.-programmet "Studier av danning og didaktiske praksiser" omfatter om lag 60 stipendiater som alle er i gang med sitt ph.d.-prosjekt. Se omtale, studieplan og opptaktskrav for programmet HER.

Det vil bli gjort fradrag i ansettelsesperioden for eventuell tidligere rekrutteringsperiode.

Det er ønskelig med tiltredelse i januar 2023

Ansvars- og arbeidsområde:

Stipendiatstillingen er knyttet til prosjektet EX-PED-LAB, om utprøving av verkstedsmetodologien EX-PED-LAB i BLU.

En PhD-studie av hvordan konkrete verksteder ved HVL blir gjennomført, vilkår for slike verksteder og hvordan involverte parter opplevde slike undervisningsformer, kan bidra til relevant kunnskapsutvikling om hvordan man kan fremme samarbeidende praksiser som kan styrke praksisrelevansen til utdanning, og utvikling av kvalitet i sektoren. For å samle data om utprøvingen av verksteder i BLU, skal stipendiaten gjøre observasjoner av utprøvingen, og ha strukturerte samtaler i form av fokusgruppeintervju e.l. med de involverte partene. I tillegg til observasjoner og transkriberte intervju, vil kontekstuelle data som emneplaner, ressursplaner, samarbeidsavtaler UH- og barnehagesektor (dokument som viser hvordan BLU er organisert og regulert) være relevant datamateriale. Stipendiaten kan og nyttiggjøre seg av data som blir generert i EX-PED-LAB prosjektet, som eksempelvis transkriberte lydopptak av gruppediskusjoner i verkstedene.

Avhandlingen skal være artikkelbasert, med publiseringer fortrinnsvis i open access tidsskrift, der artiklene presenterer funn på delproblemstillinger som til sammen gir innsikt i bruk av EX-PED-LAB i barnehagelærarutdanningen (BLU).

I tillegg til å gjennomføre PhD-prosjektet er det forventet at stipendiaten bidrar konstruktivt i forskergruppen Barnehagen som (ut)danningsarena – barns, studenters og læreres aktivitet, presenterer egen forskning skriftlig og muntlig i ulike fora (nasjonale og internasjonale konferanser og tidsskrift), samt blir en del av det faglige miljøet og fellesskap med andre stipendiater i BARNkunne - Senter for barnehageforskning.

Det er en forutsetning at stipendiaten blir tatt opp på Phd-programmet «Danning og didaktiske praksisar» ved HVL. Opptak krever normalt karakteren B eller bedre på masteroppgaven. Nærmere informasjon om doktorgradsprogrammet finner man HER. Hovedveileder og biveileder vil bistå kandidaten i utarbeiding av en prosjektplan som skal knyttes til opptaket ved Phd- utdanningen og med kobling til prosjektet EX-PED-LAB. Søknad om opptak til ph.d.-programmet skal først sendes etter eventuell ansettelse. Senest 3 måneder etter ansettelse må stipendiaten være tatt opp på ph.d.-programmet. Stipendiaten blir oppfordret om å søke utenlandsopphold i løpet av stipendiatperioden.

I tillegg til å gjennomføre ph.d.-prosjektet er det forventet at stipendiaten:

  • Bidrar konstruktivt inn i forskergruppen
  • Presenterer egen forskning skriftlig og muntlig i ulike fora, inkludert på nasjonale og internasjonale vitenskaplige konferanser og tidsskrifter.
  • Har et relevant utenlandsopphold i løpet av stipendiatperioden (Stipendiaten vil bli introdusert for aktuelle nettverk)

Kvalifikasjonskrav:

Søkere må ha mastergrad/hovedfag med karakteren B eller bedre i (fag) eller tilsvarende masterutdanning med høy relevans for de forholdene som er beskrevet ovenfor. Mastergrad må være oppnådd ved søknadsfristen.

Ønskede kvalifikasjoner:

  • Søker må ha mastergrad, fortrinnsvis innenfor pedagogikk/pedagogiske fag og barnehagerelevant tema
  • God metodekunnskap og god kjennskap til kvalitativ metode og case studier
  • Den som tilsettes må ha gode norsk og engelskkunnskaper, både skriftlig og muntlig

Personlige egenskaper:

  • Gode evner til å arbeide effektivt, systematisk og selvstendig
  • Gode samarbeidsevner og evne til å ta initiativ
  • Gode kommunikasjonsevner og bidrar aktivt til styrking av faglige fellesskap
  • Høy etisk bevissthet i forskningsarbeidet er påkrevd.

Ønskede erfaringer:

  • Arbeidserfaring fra barnehage, skole eller (barnehage)lærerutdanning
  • Erfaring med multimodal kommunikasjon

Følgende kvalifikasjonar vil bli særskilt vektlagt: Faglige kvalifikasjoner innenfor det utlyste området, kvalitet i masteroppgaven, metodiske kvalifikasjonar, samt den foreløpige prosjektskissen. Eventuelle vitenskapelige publikasjoner kan og bli vektlagt.

Søkere må levere en foreløpig prosjektbeskrivelse på inntil fem sider som tar utgangspunkt i hovedprosjektskissen for EX-PED-LAB, og som beskriver hvordan søker ser for seg gjennomføringen av stipendiatprosjektet, herunder valg av problemstillinger, teori, metode og plan for gjennomføring av prosjektet. Den foreløpige prosjektbeskrivelsen vil brukes i vurdering av kandidatens kvalifikasjoner, men vil ikke være den endelige, da denne vil bli utformet sammen med veilederne. Interesserte søkere kan ta kontakt med prosjektleder Johanna Birkeland for å få tilsendt hovedprosjektskissen.

Søker skal også legge ved en kort beskrivelse av egen motivasjon for å gå inn i en stipendiatstilling.

Det er en forutsetning at stipendiaten oppfyller kravene for opptak til Ph.d.-studiet:

  • Søker må ha fullført mastergrad, hovedfag eller tilsvarende og kunne dokumentere gode studieresultat. Normalt vil det være en forutsetning at søker har følgende karakter:
    • Masteroppgave eller tilsvarende: (Normalt) Karakteren B eller bedre
    • Masterstudie; gjennomsnitt for studiedelen: (Normalt) Karakteren B eller bedre.

Søkere med mastergrad uten pedagogisk eller didaktisk komponent må dokumentere minimum 5 st.p. pedagogisk utdanning eller 1 års heltidspraksis fra pedagogisk/didaktisk arbeid.

Hvordan søke på stillingen?

Send søknad og CV ved å klikke på knappen merket ”Søk stillingen” på denne siden.

Vi gjør oppmerksom på at søknader blir vurdert ut fra den informasjon som er lagt inn i www.jobbnorge.no ved søknadsfristens utløp. Det er søkers ansvar å sørge for at alle relevante vedlegg er lagt inn innen fristen, herunder;

  • masteroppgaven/hovedfagsoppgaven
  • inntil fem vitenskapelige arbeider du ønsker å ha med i vurderingen
  • fullstendig publikasjonsliste
  • prosjektbeskrivelse
  • attester og vitnemål.

Dersom vitnemålene, karakterutskrifter eller annen dokumentasjon ikke er på et skandinavisk språk eller engelsk, må søker selv laste opp attesterte omsettinger. Hvis vedleggene overskrider 25 MB må de komprimeres før opplasting eller legges ved som lenke, total maksgrense for opplasting av vedlegg er 50 MB.

Søker med utenlandsk utdanning må i tillegg legge ved NOKUT sin generelle vurdering om utdanningen (bachelor- og mastergrad) samsvarer med norsk mastergrad. Se NOKUT for mer informasjon om vurdering av høyere utdanning. Vi gjør oppmerksom på at søknad om vurdering fra NOKUT kan ta tid og søknaden bør sendes så tidlig som mulig når du vet at du vil søke stipendiatstilling. Dersom du ikke har fått svar fra NOKUT innen søknadsfristen, legger du ved dokumentasjon fra NOKUT om at de har mottatt søknaden din.

Søkere til stipendiatstillinger blir vurdert av en bedømmelseskomité. Bedømmelsen skjer på bakgrunn av dokumentert kompetanse, inntil 5 vitenskapelige arbeider. På bakgrunn av komitéens innstilling vil aktuelle søkere bli innkalt til intervju.

Tilsettingsorgan er tilsettingsutvalget/råd ved Høgskulen på Vestlandet.

Søknadene blir sendt elektronisk til bedømmelseskomitéen.

Søknader kan ikke sendes på e-post til enkeltpersoner ved høgskolen.

Vi tilbyr:

  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse
  • Spennende fagmiljø med mulighet for kompetanseheving – og utvikling
  • Muligheter for trening i arbeidstiden

Stillingen som stipendiat lønnes i stillingskode 1017 - Stipendiat, lønnstrinn 54. Videre opprykk skjer etter tjenesteansiennitet i stillingen.

Fra lønnen blir det trukket 2 % innskudd til Statens pensjonskasse. Den som blir tilsatt, må rette seg etter de retningslinjer som til enhver tid gjelder for stillingen.

Generell informasjon:

Vi gjør oppmerksom på at unntak fra den offentlige søkerlisten blir behandlet etter reglene i Offentlighetsloven. Søkere som har anmodet om å ikke bli ført opp på den offentlige søkerlisten, vil bli varslet dersom slik anmodning ikke tas til følge.

Den statlige arbeidsstyrken skal i størst mulig grad gjenspeile mangfoldet i befolkningen. Det er derfor et personalpolitisk mål å oppnå en balansert alders- og kjønnssammensetning, rekruttere personer med minoritetsbakgrunn, personer med nedsatt funksjonsevne og hull i CV.

Kontaktperson(er) ved Høgskulen på Vestlandet:

1) assisterende instiuttleder Torunn Herfindal

2) prosjektleder Johanna Birkeland

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS