Stilling:

Postdoktor - innen spredningsmodellering av avlusningsmidler og plastmateriale

Søknadsfrist 31.10.2018

Havforskningsinstituttet

Havforskningsinstituttet (HI) er et av de største marine forskningsinstituttene i Europa med vel tusen ansatte, en rekke forskningsfasiliteter og laboratorier av høy internasjonal standard. Hovedaktivitetene våre er forskning, rådgivning og overvåkning. Havforskningsinstituttet eier og drifter seks forskningsfartøy. Hovedkontoret vårt ligger i Bergen, vi har avdeling i Tromsø og forskningsstasjoner i Matre, Austevoll og Flødevigen.


1. januar 2018 ble Havforskningsinstituttet fusjonert med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Det nye instituttet skal være en ledende kunnskapsleverandør for en bærekraftig forvaltning av ressursene i de marine økosystemene, og for hele kjeden fra hav til mat.

Om stillingen:

Havforskningsinstituttet (HI) har ledig en 3-årig stilling som postdoktor, med 25 % pliktarbeid, innen fagfeltene kyst- og fjordoseanografi. Hovedfokus blir på spredningsmodellering rettet mot avlusningsmidler og spredning av plastmateriale i sjøen, og effekter på andre marine arter i fjord og kyst.

Den som tilsettes blir en del av Forskningsgruppe for Oseanografi og klima. Stillingen vil ha arbeidssted i Bergen, men det vil også være ønskelig med periodevise opphold ved Forskningsstasjonen Flødevigen ved Arendal.

Bruk av oseanografiske modeller har økende fokus i flere biologiske problemstillinger, både i forskning på prosesser og samspill mellom arter og i anvendt forskning knyttet til akvakultur med sikte på bærekraftig bruk av kysten. Havforskningsinstituttet har stor aktivitet på partikkelbasert spredning. Dette gjøres for det meste med trajektorie-modellen LADiM supplert med ulike individbaserte modeller (IBM-er) som er artsspesifikke, f.eks. for fiskeegg, fiskelarver og lakselus. I tillegg til å avdekke spredning av biologisk materiale i vannmassene, vil slike modeller ha stor nytte i forhold til å kartlegge og avdekke påvirkninger mot marine arter. Spredning av marin plast vil ha lignende metodiske utfordringer som spredning av kjemikalier. Det er derfor et krav at søker har erfaring med bruk av slike biofysiske modeller og kunnskap om hvordan fysiske forhold er bestemmende for biologi og økologisk tilstand. Videre er det nødvendig at søker har både oseanografisk og biologisk/økologisk kompetanse.

Forskningsgruppen for Oseanografi og klima er i stor grad involvert i vitenskapelige spørsmål som instituttet arbeider med som nasjonal rådgiver. Stillingen vil berøre mange av instituttets viktige og interessante problemstillinger. I tillegg representerer stillingen en god karrieremulighet for en dyktig og motivert forsker som vil bli en del av et produktivt forskningsmiljø, og som finner glede og inspirasjon i å arbeide ved Norges ledende marine forskningsinstitutt.

I forbindelse med HI sin rådgivning for forvaltningen, vil det være behov for å kjøre spredningsmodeller som grunnlag for spesifikke saksbehandlinger. Det er derfor lagt inn 25 % pliktarbeid for slikt understøttende arbeid i den 3-årige stillingen, som vil komme innimellom forskningsarbeidet

Kvalifikasjoner:

  • Den som tilsettes må ha:
  • Doktorgrad i marin biologi, oseanografi eller annet relatert fagfelt.
  • Gode programmeringsegenskaper relatert til simulering med partikkelsporingsmodeller (Fortran og/eller Python) og statistisk analyse av resultatene (R, Matlab og/eller Python).
  • God faglig innsikt innen onrådene oseanografi, marint miljø og kystøkologi samt erfaring med å jobbe tverrfaglig.
  • Evne til både å arbeide selvstendig og som del av en gruppe, og ha gode samarbeidsevner.
  • Evne til å generere, gjennomføre og publisere aktiviteter effektivt og målrettet.

I tillegg vil følgende bli vektlagt:

  • Erfaring med bearbeiding av resultater fra HI sin primære strømmodell for kyst- og fjord, ROMS (lenke).
  • God forståelse av havmiljø og dynamikken i norske kyst- og fjordområder.
  • Gode ferdigheter i skriftlig og muntlig kommunikasjon.

Vi kan tilby:

  • Et utfordrende, kreativt og internasjonalt arbeidsmiljø innenfor et av Europas ledende marine forskningsmiljø, som ligger helt i front innen bruk av marine observasjoner og numeriske sirkulasjonsmodeller
  • Spennende prosjekt i et solid fagmiljø
  • Lokaler sentralt i Bergen
  • Fleksitidsordning, med sommer- og vintertid
  • Offentlig tjenestepensjonsordning i Statens pensjonskasse
  • Mobiltelefon
  • Bedriftshytter og bedriftsidrettslag
  • Trening i arbeidstiden

Ytterligere informasjon:

Stilling som 1352 postdoktor lønnes etter Statens lønnsregulativ etter kvalifikasjoner, i samsvar med Hovedtariffavtalen i staten. Fra lønnen blir det trukket 2 % innskudd til Statens pensjonskasse.

Havforskningsinstituttet er en IA-virksomhet som er opptatt av mangfold, og vi oppfordrer alle kvalifiserte kandidater til å søke stillingen. Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søker kan bli offentliggjort selv om søker har bedt om å være unntatt søkerlisten. Søker vil bli orientert om dette på forhånd.

For mer informasjon, se vår hjemmeside www.hi.no, eller ta kontakt med forskningsgruppeleder Jan Erik Stiansen (jan.erik.stiansen@hi.no) eller mobil 952 93 712.

I søknaden ønsker vi at du beskriver dine egenskaper, kompetanse, erfaring og motivasjon for stillingen. Søknad sendes elektronisk via link på denne siden med CV, relevante attester og vitnemål.

Oppstart ønskes så snart som mulig.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS