Ledig stilling ved UiT Norges arktiske universitet

Professor / førsteamanuensis i samtidskunst – inntil to åremålsstillinger

Søknadsfrist: 13.10.2019

Om stillingen

Ved Kunstakademiet er det ledig inntil to åremålsstillinger som ønskes besatt av kunstnere med betydelig kunstnerisk produksjon og erfaring. Åremålsperioden er på seks – 6 – år.

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

Kunstakademiet i Tromsø – verdens nordligste utdanningsinstitusjon for kunstnere – tar årlig opp studenter på bachelor- og masterutdanninger i kunst. Kunstakademiet er et av tre institutt ved Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK). De andre to instituttene er Musikkonservatoriet og Universitetsmuseet.

Kunstakademiet skal bidra til å utvikle kunstfeltet gjennom undervisning, forskning og deltakelse i den offentlige debatt. Undervisningen som gis på Kunstakademiet holder høyt internasjonalt nivå og har som målsetting å utvikle studentenes egenart og slik fremstå som et alternativ til andre kunstutdanninger. Studentene forventes gradvis å ta selvstendig ansvar for utvikling og ledelse av egne arbeider/prosjekter som forberedelse til å bli profesjonell kunstner etter fullførte studier.

Du får jobbe med

I jobben vil du ha undervisning og veiledning av studenter i realiseringen av kunstneriske idéer, og i hvordan disse kan framstilles og formidles for ulike medier, tekst og rom. Veiledningen vil være knyttet til råd om praktisk materialbruk så vel som teoretisk forankring og historisk kontekstualisering av studentenes arbeider. De som tilsettes vil ha arbeidsoppgaver på bachelor- og master, samt ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid.

Arbeidsoppgavene er knyttet til utvikling av faglige innhold i studieprogrammene, inkludert undervisingsadministrative oppgaver og studentrekruttering, realiseringen av instituttets, UMAKs og universitetets planer, initiere og stimulere til samarbeid, forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid på tvers av institutter og enheter på UMAK og UiT.

Faglige utviklings- og ledelsesoppgaver hører med til stillingene.

Kontaktinformasjon

For nærmere informasjon om stillingene kontakt:

Kvalifikasjoner

Det vil bli lagt vekt på at søkerne har kompetanse innenfor håndverksmessige teknikker, kunstneriske medier og teoretisk kontekstualisering. For å styrke Kunstakademiets kompetanse i prosjektledelse, kvalitetssikring og kommunikasjon med kunst- og samfunnslivet, vil det også bli lagt vekt på at søkerne har erfaringer fra administrasjon, utredninger, deltakelse i juryer, bedømmelseskomiteer og utadrettet virksomhet.

For tilsetting som professor kreves norsk doktorgrad/doktorgradsutdanning i kunstnerisk utviklingsarbeid eller tilsvarende kvalifikasjoner med dokumentasjon av omfattende

kunstnerisk virksomhet på høyeste nivå etter internasjonal standard og relevant bredde og fordypning i faget eller disiplinen på høyeste nivå.

For tilsetting som førsteamanuensis kreves norsk doktorgrad/doktorgradsutdanning i kunstnerisk utviklingsarbeid eller tilsvarende inklusive dokumentasjon av kunstnerisk virksomhet på høyt nivå etter internasjonal standard og relevant bredde og fordypning i faget eller disiplinen på høyt nivå.

I endelig vurdering av søkerne vil personlige egenskaper og erfaringer som har betydning for utføring av de oppgaver som er lagt til stillingene, bl.a. evne til samarbeid, til å ta initiativ og til å gjennomføre planlagte prosjekter, tillegges stor vekt.

For å kunne bidra til styrking av vårt akademiske miljø stilles det videre krav om at den som tilsettes som et minimum bosetter seg i Tromsø under studieåret. Søkerne må beherske norsk, dansk eller svensk samt ha gode kunnskaper i engelsk både skriftlig og muntlig. For ikke-skandinaviske søkere stilles det krav om å beherske norsk innen 2 år etter tilsetting.

Undervisningskompetanse (pedagogisk basiskompetanse)

Alle søkere til undervisnings- og forskerstillinger må kunne dokumentere pedagogiske kvalifikasjoner ved å ha utviklet en pedagogisk mappe, se Pedagogisk mappe. I særlige tilfeller kan dokumentert praktisk kompetanse som underviser vurderes som likeverdig. Det er videre ønskelig at søkerne kan dokumentere erfaring fra undervisning på høyt nivå med gode resultater.

For professor stilles det i tillegg krav om:

  • Beskrivelse av og refleksjon over arbeidet med utvikling av sin undervisning og veiledning. Dette bør dokumenteres med konkrete eksempler som viser utvikling over tid samt en begrunnelse for og refleksjon over prosess og resultat
  • Beskrivelse av erfaring med veiledning på master og ph.d.-nivå. I tillegg til å beskrive omfang av veiledningen skal søker også oppsummere sine veiledningserfaringer og peke på mulige utviklingsområder.
  • Beskrivelse av og refleksjon over eget lederskap, deltakelse og rolle i utvikling av utdanningskvalitet i fagfellesskapet
  • Også her vil alle former for konkret dokumentasjon i form av attester, dokumenter, evalueringer, rapporter og annet styrke søknaden

For stillinger ved Norges arktiske universitetsmuseum og kunstfaglige akademi (UMAK) kan kunstnerisk formidlingskompetanse erstatte utdanningsfaglig kompetanse for de som ansettes på grunnlag av kunstnerisk kompetanse.

Bedømmelse

Søkerne vil bli vurdert av en sakkyndig komité. Komiteens oppgave er å foreta en vurdering av søkernes kvalifikasjoner på grunnlag av det materialet søkerne sender inn, og kvalifikasjonskrav beskrevet i utlysningsteksten. Dersom det ikke foreligger kunstnerisk materiale kan ikke komiteen vurdere søknaden. Opplysninger og materiale som det skal tas hensyn til i bedømmelsen, må være innlevert innen søknadsfristen. Eventuelle referanser oppgis.

Dersom det ikke melder seg kvalifiserte søkere til stillingene, kan det bli aktuelt med midlertidige tilsettinger for inntil 3 år, jf. universitets- og høgskolelovens § 6-5, 1. ledd. Søknad om overgang til åremålstilsetting med ny bedømmelse må skje innen utløpet av 3-årsperioden. Tilsettingen blir omgjort dersom søkeren da blir funnet kvalifisert.

Vi tilbyr

  • fleksibel arbeidstid
  • trening i arbeidstida
  • gode pensjons- og velferdsordninger

Professor lønnes etter statens regulativ kode 1013. Førsteamanuensis lønnes etter statens regulativ kode 1011. Det trekkes 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse.

Ved UiT Norges arktiske universitet er fordelingen av arbeidstid fleksibel og tildeles på individuelt grunnlag. Som et utgangspunkt vil professorer og førsteamanuenser bruke inntil 50 % av tida til FoU-arbeid og 50 % til undervisning når tid til andre oppgaver er trukket fra. Som norm avsettes 5 % til administrative oppgaver.

Slik søker du

  • Søknadsbrev som gjør rede for kunstnerisk utgangspunkt
  • Utvalgt dokumentasjon av kunstnerisk virksomhet/utviklingsarbeid bestående av for stillingen relevante arbeider og/eller utstillinger - minimum 15 oog maksimalt 20 arbeider dokumentert gjennom bilder och/eller tekst. Tekstdokumentasjon er aktuelt bare dersom om tekst är arbeidets opprinnelige format. Arbeider som involverer lyd eller bevegelige bilder og er av større varighet, skal presenteres ved hjelp av forkortet synopsis/trailer. For all dokumentasjon skal det gis en kortfattet beskrivelse av hva arbeidet er (innhold) med dato, eksponeringsplass, institutionell sammenhang og ev. samarbeidspartneres bidrag.
  • CV inneholdende
    • et utvalg av maksimalt 30 av de viktigeste offentlige presentasjonene av kunstneriske arbeider
    • publikasjoner av tekster, artikler, bøker o.l.
    • et utvalg av engasjement med relevans for den utlyste stillingen som f.eks. tidligere tilsetninger, oppdrag i komittéer, styrer o.l.
    • et utvalg av maksimalt15 presentasjoner eller artikler i anerkjente publikasjoner som bøker, tidsskrift o.l.
    • kunstneriske priser, innkjøp og oppdragundervisnings- og forelesningsoppdrag
  • Vitnemål og attester
  • Referanser
  • Pedagogisk mappe

Dokumenter som legges ved søknaden må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Søknaden med vedlegg leveres elektronisk gjennom Jobbnorge.

Generell informasjon

På denne nettsiden finner du informasjon og utvalgte retningslinjer som er en del av personalpolitikken ved UiT Norges arktiske universitet.

Ved Universitetet i Tromsø legger vi vekt på mangfold, og oppfordrer derfor kvalifiserte søkere til å søke uten hensyn til alder, kjønn, funksjonsevne og nasjonal eller etnisk bakgrunn.

Universitetet legger vekt på å tilrettelegge arbeidsforholdene for tilsatte med redusert funksjonsevne. Forespørsler om hvordan arbeidsmiljøet er tilrettelagt, herunder arbeidsstedets fysiske beskaffenhet, helsetjeneste, muligheter for fleksitid, deltid o.l. kan rettes til telefonreferansen.

Personopplysninger som avgis i søknad og CV til stillinger håndteres i henhold til lov om behandling av personopplysninger; personopplysningsloven. I henhold til offentlighetsloven § 25, 2. ledd kan søker be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista. Universitetet kan likevel beslutte at navnet på kandidaten skal offentliggjøres. Søker vil i forkant av eventuell offentliggjøring bli varslet.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS