LEDIG STILLING VED UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Professor / førsteamanuensis i marin biokjemi

Søknadsfrist: 21.02.2021

UiT Norges arktiske universitet

Fakultetet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE) består av Institutt for arktisk og marin biologi, Norges Fiskerihøgskole og Handelshøgskolen. Fakultetets primæroppgaver er å utøve forskning, undervisning og formidling på høyt nasjonalt og internasjonalt nivå innenfor sine fag. Prioriterte forskningsfelt er akvatiske og terrestriske økosystemer, klima, fisk og dyrs tilpasning til livet i Arktis, marin bioteknologi/bioprospektering, akvakultur/fiskehelse, marine næringsmidler, bedrifts- og næringsøkonomi, ressurs- og miljøøkonomi, markedsforskning og ressursforvaltning.


Fakultetets tverrfaglige profil gir god anledning til å utvikle forskningsprosjekter der flere faggrupper samarbeider.

Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi

Om stillingen

Ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE), UiT Norges arktiske universitet er det ledig en til to stilling (er) som professor/førsteamanuensis i marin biokjemi. Stillingen (e) er plassert ved Norges fiskerihøgskole (NFH) og forskningsgruppe for sjømatvitenskap.

Norges fiskerihøgskole er en flerfaglig enhet for marin forskning og utdanning. NFH har forskningsmiljøer innen ressursforvaltning og bioteknologi, og øker nå sin satsing på havbruksrelatert forskning. Dette omfatter etablering av en ny forskningsgruppe innen havbruk og miljø, samt styrking av eksisterende forskningsmiljøer innen genetikk, immunologi og vaksineutvikling, kystsoneplanlegging og forvaltning, samt utnyttelse av mikroalger.

Arbeidssted er UiT i Tromsø. Du må kunne starte i stillingen senest innen 6 måneder etter å ha mottatt tilbud.

Stillingens arbeidsområde

Stillingen(e) knyttes til det strategiske forskningsprosjektet SECURE "Novel Marine Resources for Food Security and Food Safety" ved Norges fiskerihøgskole (NFH) ved UiT - Norges arktiske universitet. SECURE er et tverrfaglig prosjekt som omhandler utnyttelse av nye marine ressurser på lavt trofisk nivå. Det overordnede målet for prosjektet er å utvikle kunnskap som muliggjør bærekraftig matsikkerhet gjennom en tverrfaglig tilnærming som dekker fagfelt fra marine ressurser via hjertekarrelater helse til juss. Herunder undersøkes spesielt nye marine råstoffer, enkelttrinn og hele verdikjeden ved produksjon av mat og fôr.

I moderne fiskerikjemi kobles klassiske disipliner som biokjemi og næringsmiddelkjemi og teknologi, med moderne genetiske og molekylære metoder. Denne komplementære koblingen vil styrke evnen til å forstå potensialer for verdiskaping fra marine ressurser.

Den/de som tilsettes forventes å rette sin forskningsinnsats mot et eller flere av følgende forskningstema:

  • Fett og fettsyrer, spesielt omega-3 fettsyrer i sjømat og hvordan kvaliteten av disse stoffene beholdes i foredlede produkter.
  • Hvordan kvalitet av råstoff kan variere og hvordan komponenter i mat, særlig sjømat, påvirkes av konservering, foredling og lagring.
  • Proteinkjemi, marine enzymer og påvirkning av proteiners struktur/funksjon/aktivitet.
  • Utnyttelse av marine biprodukter/restråstoff.

Forskningsgruppe for sjømat inngår i et bredere forskningsmiljø ved NFH og BFE, og det oppmuntres til samarbeid på tvers av forskningsgrupper, institutt og institusjoner. Stillingen(e) forventes også å bidra til videre utvikling og administrasjon av forskningsgruppen.

Stillingen er tillagt undervisning innen marine og havbruksrelaterte biologiske emner, samt veiledning på bachelor-, master- og doktorgradsnivå. Det forventes at søkeren har erfaring med studentveiledning, utvikling og gjennomføring av emner, herunder vurdering av obligatoriske arbeidskrav og bruk av undervisnings- og eksamensplattformene Canvas og WISEflow. Vi vektlegger kollegialt samarbeid vedrørende planlegging, gjennomføring og videreutvikling av våre programmer.

Den/de som tilsettes forventes videre å bidra med populærvitenskapelig kommunikasjon og formidling av sitt fagområde, både internt ved UiT og til næring og samfunnet for øvrig.

Kontakt

Flere opplysninger om stillingen kan du få av:

  • Professor Edel O. Elvevoll, epost edel.elvevoll@uit.no, eller
  • Instituttleder Terje E. Martinussen, epost terje.martinussen@uit.no

Kvalifikasjoner

Vi ser etter kandidater som er ambisiøse og strukturerte, som kommuniserer og samarbeider godt, og som har ambisjoner om å bidra til utvikling av forskningsgruppen, vitenskapen og undervisningen.

Det kreves i tillegg

  • doktorgrad i næringsmiddelkjemi, ernæring, marin biokjemi eller tilliggende felter
  • dokumentert erfaring i metoder og teori som anvendes i fiskerikjemi/næringsmiddelkjemi/marin biokjemi
  • solid, dokumentert, kunnskap om sammensetning og foredling av marine ressurser
  • dokumentert vitenskapelig kunnskap om ernæring
  • erfaring og kompetanse innen eksperimentell sjømatvitenskap inkludert biokjemisk analyse av fettsyrer, aminosyrer og bioaktive forbindelser
  • kunnskap om næringsstoffenes oppbygging, fordøyelse, funksjon i kroppen og helsemessige betydning
  • språkferdigheter som gir god skriftlig og muntlig fremstillingsevne i norsk eller et annet skandinavisk språk, samt engelsk

Det er å anse som en fordel om du har

  • erfaring fra og kunnskap om pre-kliniske forsøk og helseeffekter
  • kunnskap om hvordan kvalitet av råstoff varierer og hvordan komponenter i mat, særlig sjømat påvirkes av konservering, foredling og lagring
  • kunnskap om sensorisk analyse, tilsetningsstoffer, prosesshjelpemidler og miljøgifter i mat
  • administrativ erfaring fra gruppeledelse og programledelse
  • erfaring fra formidling av sitt fagområde
  • dokumenterte kvalifikasjoner utover basiskompetanse og erfaringer knyttet til studentaktive læringsformer

For stilling som professor kreves:

  • Vitenskapelig nivå i samsvar med etablerte internasjonale eller nasjonale standarder for stilling som professor på fagområdet
  • Dokumentert utdanningsfaglig kompetanse på professornivå

I tillegg skal det dokumenteres:

  • Kvalitetsutvikling i egen undervisning over tid
  • Bred erfaring med veiledning fortrinnsvis på master/ph.d.-nivå
  • Deltakelse i utvikling av utdanningskvalitet i fagfellesskap

For å bli tilkjent professorkompetanse må du kunne dokumentere vesentlig mer omfattende forskning av høy kvalitet enn det som kreves til doktorgrad. Det vil vektlegges om søker kan dokumentere faglig virksomhet på høyt nivå de siste seks år, og at denne peker framover mot fortsatt aktivitet på professornivå.

UiT følger i tillegg nasjonale retningslinjer vedtatt av Det nasjonale fakultetsmøtet for NMT-fag ved vurdering av professorkompetanse. Retningslinjene finner du her.

For stilling som førsteamanuensis kreves:

  • Norsk doktorgrad på aktuelt fagområde eller tilsvarende utenlandsk doktorgrad godkjent som likeverdig med norsk doktorgrad, eller kompetanse på tilsvarende nivå dokumentert ved vitenskapelig arbeid av samme omfang og kvalitet
  • Dokumentert utdanningsfaglig kompetanse

Ved UiT legges det vekt på forskningsarbeidenes kvalitet, relevans og betydning og ikke på hvor arbeidene er publisert, i henhold til prinsippene i The San Fransisco Declaration on Research Assessment (DORA).

UiT ønsker å øke kvinneandelen i undervisnings- og forskerstillinger. Dersom to eller flere søkere blir funnet tilnærmet likeverdig kvalifiserte, vil universitetet rangere kvinner foran menn.

Krav til utdanningsfaglig kompetanse (basiskompetanse)

Alle søkere til undervisnings- og forskerstillinger skal i søknaden dokumentere sin utdanningsfaglige kompetanse. Du må ha opparbeidet grunnleggende kompetanse for undervisning og veiledning på universitets- og høyskolenivå. Dette medfører grunnleggende ferdigheter innen planlegging, gjennomføring, evaluering og utvikling av undervisning og veiledning. For nærmere informasjon om utdanningsfaglig kompetansekrav og pedagogisk mappe, se: pedagogisk mappe.

Kvalifiseringsmåter for basiskompetanse:

a) Gjennom egen utdanning eller kurs utviklet for å gi pedagogisk basiskompetanse for undervisning ved universitet og høyskoler tilsvarende minimum 200 timer.

b) Gjennom egen praksis som underviser og veileder i høyere utdanning, gjerne kombinert med relevante utdanninger, kurs og seminar. Det stilles krav om erfaring som tilsvarer to års undervisning og veiledning i høyere utdanning i heltidsstilling.

For professorstillinger stilles det krav om minimum tre års undervisningspraksis i høyere utdanning i heltidsstilling, samt et krav til erfaring fra veiledning, fortrinnsvis på ph.d.-nivå, men også på masternivå.

Basiskompetanse dokumenteres ved:

a) Søkere som har fullført eget universitetspedagogisk kurs tilsvarende 200 timer skal legge ved kurs-/eksamensbevis samt studieplan.

b) Øvrige søkere skal beskrive, vurdere og dokumentere sin kompetanse som underviser og veileder gjennom en systematisk og samlet fremstilling. Ferdighetene skal dokumenteres i form av en pedagogisk mappe.

For professorstillinger kan den utdanningsfaglige kompetansen utvikles og dokumenteres gjennom en kombinasjon av punktene a og b. Søkere til professorstillinger skal i sin pedagogiske mappe også dokumentere at tilleggskriteriene er oppfylt gjennom:

  • Beskrivelse av og refleksjon over arbeidet med utvikling av undervisning og veiledning. Dette bør dokumenteres med konkrete eksempler som viser utvikling over tid samt en begrunnelse for og refleksjon over prosess og resultat
  • Beskrivelse av erfaring med veiledning på master og ph.d.-nivå. I tillegg til å beskrive omfang av veiledningen skal du også oppsummere veiledningserfaringer og peke på mulige utviklingsområder
  • Beskrivelse av og refleksjon over eget lederskap, deltakelse og rolle i utvikling av utdanningskvalitet i fagfellesskapet
  • Alle former for konkret dokumentasjon i form av attester, dokumenter, evalueringer, rapporter og annet vil styrke søknaden

Hvis den utdanningsfaglige kompetansen kan tilegnes i løpet av to år etter ansettelse vil søkere bedømmes, men ikke rangeres, basert på utdanningsfaglig kompetanse. De som ikke oppfyller kravene ved ansettelsen, vil bli pålagt å oppfylle kravene innen to år. UiT tilbyr kurs i utdanningsfaglig kompetanse til ansatte. For stilling som professor må tilleggskravene til utdanningsfaglig kompetanse være oppfylt.

Midlertidig ansettelse på kvalifiseringsvilkår

Dersom det ikke har meldt seg søker som er klart kvalifisert for fast ansettelse, kan det bli aktuelt med midlertidig ansettelse for inntil tre år på kvalifikasjonsvilkår for vitenskapelige kvalifikasjoner. Søknad om fast ansettelse med ny bedømmelse må skje innen utløpet av 3-årsperioden. Ansettelsen blir fast dersom søkeren da blir funnet kvalifisert.

Vi kan tilby

  • et av landets beste vilkår for FoU-termin
  • gode velferdsordninger
  • gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse

Arbeids- og lønnsvilkår

Professor lønnes etter statens regulativ kode 1013. Førsteamanuensis lønnes etter statens regulativ kode 1011. Det trekkes 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse. 

Ved UiT er fordelingen av arbeidstid fleksibel og tildeles på individuelt grunnlag. Som en norm vil professorer og førsteamanuenser bruke inntil 50 % av tida til FoU-arbeid og 50 % til undervisning, når tid til andre arbeidsoppgaver er trukket fra. Normalt avsettes 5 % til administrative oppgaver. 

Inkluderende arbeidsliv og mangfold

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse.

Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.

Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen.

Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk.

Les mer i Arbeidsgiverportalen.

Søknaden

Søknaden skal inneholde

  • søknadsbrev med kort beskrivelse av interesse og motivasjon for stillingen
  • CV med oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid
  • vitnemål og karakterutskrift for alle grader
  • attester
  • kontaktinformasjon til 2-3 referanser
  • dokumentasjon på utdanningsfaglig kompetanse
  • fullstendig liste over vitenskapelige arbeider
  • beskrivelse av vitenskapelige arbeider som ønskes tillagt særlig vekt ved bedømmelsen
  • sentrale vitensapelige arbeider, inntil ti der doktoravhandlingen regnes som ett arbeid

Dokumenter som legges ved søknaden må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Søknad med vedlegg leveres elektronisk via www.jobbnorge.no.

Bedømmelse

Søkerne vil bli vurdert av en sakkyndig komité. Komiteens mandat er å foreta en vurdering av søkernes kvalifikasjoner på grunnlag av søknadsdokumentene og kunngjøringsteksten.

Søkere som vurderes å være best kvalifisert vil bli innkalt til intervju. Intervjuet skal blant annet avklare personlig egnethet og motivasjon for stillingen. Det kan også bli avholdt prøveforelesning. 

Generelt

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT.

Forespørsler om hvordan arbeidsmiljøet er tilrettelagt, helsetjeneste, muligheter for fleksitid, deltid o.l. kan rettes til kontaktperson.

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS