Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Førsteamanuensis i universitets- og vitenskapshistorie

Søknadsfrist: 08.02.2022

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerteforsknings- og undervisningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 000 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.


Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo (KHM) er et av landets største kulturhistoriske museer.

Museet er forskningsintensivt og en universitetsenhet med status på linje med UiOs fakulteter. Det rommer den største arkeologiske-, etnografiske- og numismatiske samlingen i Norge. Museet inkluderer også vikingskipene på Bygdøy, en kirkekunstsamling fra middelalderen, klassiske og egyptologiske samlinger fra Middelhavslandene og et runearkiv. KHMs etos: Åpen, utforskende, troverdig.

Om stillingen

En ny, fast stilling som førsteamanuensis i universitets- og vitenskapshistorie er ledig ved Avdeling for universitets- og vitenskapshistorie ved Kulturhistorisk museum. Avdelingen er en del av Seksjon for etnografi, numismatikk, klassisk arkeologi og universitetshistorie. Seksjonen har noe over 20 medarbeidere, og har ansvar for forvaltning, forskning og formidling med utgangspunkt i seksjonens samlinger og fagområder.

Avdeling for universitets- og vitenskapshistorie arbeider med å ivareta Universitetet i Oslos institusjonelle og akademiske arv. Avdelingen arbeider for å øke oppmerksomheten omkring historiske gjenstander, samlinger og bygningsmiljø og styrke universitets- og vitenskapshistorisk forskning og formidling. Et viktig satsningsområde er dokumentasjon og formidling av samlinger i samarbeid med universitetets ulike enheter og fagmiljøer. Avdelingen deltar i undervisning og driver formidlingsarbeid gjennom utstillinger, omvisninger, foredrag og nettsider.

Nærmeste overordnede for den nye stillingen vil være leder av avdelingen.

Arbeidsoppgaver

Den nye medarbeideren skal bidra til å utvikle det universitets- og vitenskapshistoriske forskningsfeltet innenfor rammene av avdelingens virksomhet. Både selvstendige forskningsprosjekter og deltakelse i samarbeidsprosjekter kan være aktuelt.

Stillingen er delt i 45 prosent forskningstid og 45 prosent arbeid med varierte museale oppgaver som faglig og praktisk ansvar for dokumentasjon og forvaltning av universitets- og vitenskapshistoriske samlinger, arbeid med utstillinger og annen formidling. Administrasjon etter gjeldende regler ved Universitetet utgjør 10 prosent av stillingen.

Det forventes at den som tilsettes i stillingen tar aktivt del i fagmiljøet ved museet.

Kvalifikasjonskrav

  • Doktorgrad eller tilsvarende vitenskapelige kvalifikasjoner innenfor relevante fagområder. Faglig bredde vektlegges.
  • I tillegg til vitenskapelig kompetanse vurdert ut fra søkerens karrierestadium, vil kompetanse innenfor områder som blant annet samlingsforvaltning og formidling, samt erfaring fra annet relevant arbeid vektlegges.
  • Erfaring fra tverrfaglig samarbeid.
  • Søker må beherske ett av de skandinaviske språkene.
  • Søker som tilsettes må ha pedagogisk basiskompetanse. Kravet kan erstattes eller kompletteres av museale formidlingskvalifikasjoner. Søkere som ikke kan dokumentere dette er forpliktet til å skaffe seg det i løpet av to år etter tilsetting.

Personlige egenskaper

  • Evne til å bygge gode relasjoner og skape et godt samarbeid på tvers av fagmiljøer
  • Sterk interesse og godt blikk for å arbeide tverrfaglig med museets øvrige fagmiljøer og forskningssatsninger
  • God formidlingsevne, skriftlig og muntlig på norsk og engelsk
  • Evne til å være fleksibel i en mangfoldig og spennende arbeidshverdag
  • Sterk motivasjon for stillingen.

Vi tilbyr

  • Evne til å bygge gode relasjoner og skape et godt samarbeid på tvers av fagmiljøer.
  • Sterk interesse og godt blikk for å arbeide tverrfaglig med museets øvrige fagmiljøer og forskningssatsninger.
  • God formidlingsevne, skriftlig og muntlig på norsk og engelsk
  • Evne til å være fleksibel i en mangfoldig og spennende arbeidshverdag.
  • Sterk motivasjon for stillingen.

Søknaden skal inneholde

  • Søknadsbrev
  • CV
  • Fullstendig publikasjonsliste
  • Pedagogisk mappe på 3-6 sider som dokumenterer utdanningsfaglig kompetanse og erfaring, inkludert et refleksjonsnotat der egen praksis og læringssyn forankres i SoTL-kriteriene (fokus på studentenes læring, utvikling over tid, en forskende tilnærming og en kollegial holdning og praksis). Eventuelt kan utdanningsfaglig kompetanse erstattes/kompletteres av museale formidlingskvalifikasjoner.
  • Beskrivelse av kvalifikasjoner innen formidling, samlingsarbeid, administrasjon og ledelse
  • Relevante vitnemål og attester
  • Akademiske arbeider (inntil fem publikasjoner) og en kort redegjørelse for disse
  • Referanser (liste med 2-3 personer med navn, tittel, e-post og telefonnummer)

Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem. All dokumentasjon må være på et skandinavisk språk eller engelsk.

Som et første ledd i vurderingen vil det brukes en sorteringskomité som vurderer alle søknadene. De best kvalifiserte søkerne vil deretter bli vurdert av en egen bedømmelseskomité. De høyest rangerte kandidatene etter den sakkyndige bedømmelsen vil bli invitert til intervju og prøveforelesning. I rangeringen av kompetente søkere vurderes hele bredden av kvalifikasjoner.

Andre opplysninger

Vennligst se Regler for tilsetting i professorater og førsteamanuensisstillinger ved UiO.

I henhold til Offentleglovas § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har en overtakelsesavtale for alle tilsatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.

Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et

personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.

Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju.

Kontaktinformasjon

For spørsmål om stillingen:

  • Seksjonsleder Olav Hamran, tlf. +47-22845779, e-post: olav.hamran@khm.uio.no
  • Avdelingsleder Bjørn V. Johansen, tlf. +47-22857945, e-post: b.v.johansen@khm.uio.no

For spørsmål knyttet til søknadsprosessen:

  • HR-rådgiver Anita Marie Hansen , tlf: +47 22859567, e-post: a.m.hansen@khm.uio.no

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS