Ledig stilling på Universitetet i Oslo

Blindern og Urbygningen (Foto: Wikimedia og Colourbox)

Førsteamanuensis i litteraturformidling

Søknadsfrist: 01.03.2022

Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerteforsknings- og undervisningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 000 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.


Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN) er ett av sju institutter ved Det humanistiske fakultet (HF). Instituttets vitenskapelig ansatte arbeider med forskning, undervisning og formidling innen fagområder som omfatter allmenn lingvistikk, nordiske språk (nordisk språkvitenskap og norsk som andrespråk), flerspråklighet, middelalderstudier (norrøn filologi og keltisk), nordisk litteratur (inkludert litteraturformidling og Ibsen-studier) og retorikk og språklig kommunikasjon. Instituttet eier et sosiokognitivt laboratorium som tilbyr kraftig utstyr for ulike typer eksperiment og studier.

Institutt for lingvistiske og nordiske studier

Om stillingen

Studieretningen Litteraturformidling inngår i masterprogrammet Nordiske studier, og har i dag en litteratursosiologisk og bokhistorisk profil. Den som ansettes, skal bidra til å utvikle studietilbudet og forskningen på feltet. Studieretningen er arbeidslivsrettet, og holder nær kontakt med bransjen. Tilbudet er et samarbeid mellom Nordisk litteratur ved ILN og Allmenn litteraturvitenskap ved ILOS. Det er enestående i sitt slag og kan vise til stor søkning og høy gjennomføringsgrad. Den som ansettes, skal bidra til utviklingen av studieretningens emner, slik at de er godt tilpasset samfunnsmessige endringer og behov.

På bachelornivå inngår undervisningstilbudet i nordisk litteratur på studieprogrammet Nordiske studier, Lektorprogrammet og to årsenheter. På masternivå undervises det i fagområdet på de to studieretningene Nordisk litteratur og Litteraturformidling og på Lektorprogrammet.

Til stillingen ligger det et ansvar for å initiere og lede forskning, drive forskerveiledning, samt utføre administrative oppgaver knyttet til dette. Forskning i litteraturformidling kan knyttes til tekstvurdering, litteraturkritikk, bokhistorie, den litterære institusjon, sosial lesing og ulike former for formidlingspraksis. Se oversikt over studieretningens emner og oppbygning på hjemmesiden.

Til stillingen inngår også undervisning og veiledning i andre studietilbud som fagmiljøet Nordisk litteratur har ansvar for. Stillingen er tilknyttet fagmiljøet Nordisk litteratur, som har ekspertise på blant annet bokhistorie, kritikkhistorie, postkoloniale studier, økokritikk, litteraturdidaktikk, samtidslyrikk og litteratursosiologi.

Institutt for lingvistiske og nordiske studier er ett av sju institutter ved Det humanistiske fakultet. Instituttets vitenskapelig ansatte arbeider med forskning, undervisning og formidling innen fagområder som omfatter allmenn lingvistikk, nordiske språk (nordisk språkvitenskap og norsk som andrespråk), flerspråklighet, middelalderstudier (norrøn og keltisk filologi), nordisk litteratur (inkludert litteraturformidling og Ibsen-studier) og retorikk og språklig kommunikasjon. For nærmere informasjon om instituttet henviser vi til instituttets hjemmesider.

Kvalifikasjonskrav

  • doktorgrad eller tilsvarende vitenskapelige kvalifikasjoner innenfor nordisk litteraturvitenskap, allmenn litteraturvitenskap eller andre disipliner med relevans for fagfeltet
  • erfaring fra og kjennskap til det litterære feltet i minst ett nordisk land
  • dokumentert relevant praktisk-pedagogisk kompetanse på grunnlag av utdanning eller undervisning og veiledning, se hvordan dokumentere din undervisningskompetanse
  • dokumentert potensial for prosjektakkvisisjon
  • meget god fremstillingsevne på norsk (begge målformer), og på engelsk
  • personlig egnethet og motivasjon for stillingen

Ved vurdering av kvalifiserte søkere vil det bli lagt vekt på:

  • vitenskapelig produksjon innenfor nordisk litteraturvitenskap, allmenn litteraturvitenskap eller andre disipliner med relevans for fagfeltet, med særlig vekt på de siste fem års produksjon. Originalitet og nyskaping vektlegges foran omfang.
  • publisering i internasjonale fagfellevurderte kanaler
  • erfaring fra forskningsprosjekter
  • potensial for å bidra til den langsiktige utviklingen av fagmiljøet og forskningen på instituttet og til å ta initiativ til felles virksomhet
  • pedagogiske kvalifikasjoner, dokumenterte resultater fra undervisning og veiledning, og evne til å inspirere studenter
  • interesse for og evne til ledelse og administrasjon
  • evne til å skape et godt samarbeidsklima
  • evne til og erfaring fra å bygge internasjonale nettverk
  • kvalifikasjoner innen formidling, samfunnskontakt og innovasjon

I rangeringen av kvalifiserte søkere trekkes hele bredden av kvalifikasjoner inn og vurderes eksplisitt.

Kvalitet, utvikling og bredde vurderes og prioriteres i denne rekkefølgen. De som rangeres, forventes å bidra til at målsettingen i UiOs strategiske plan om "å utvikle UiO til et internasjonalt toppuniversitet – hvor forskning, utdanning, formidling og innovasjon skal virke sammen på sitt beste" realiseres.

Vi tilbyr

  • lønn fra kr. 563 900 til kr. 677 600 per år, avhengig av kompetanse
  • et faglig stimulerende arbeidsmiljø
  • medlemskap i Statens Pensjonskasse
  • gode velferdsordninger
  • muligheten til å søke opprykk til professor på et senere tidspunkt

Søknaden skal inneholde

  • søknadsbrev (motivasjon for stillingen og beskrivelse av egen forskning)
  • Curriculum Vitae (med oversikt over utdanning, arbeidserfaring, undervisningserfaring, administrativ erfaring, ledererfaring og andre relevante kvalifikasjoner)
  • fullstendig liste over arbeider som er publisert eller innlevert for publisering

Vi gjør oppmerksom på at all dokumentasjon må være på et skandinavisk språk eller engelsk.

Det er viktig at søker i søknaden beskriver og dokumenterer sine kvalifikasjoner i samsvar med kunngjøringstekstens bredde av kvalifikasjonskrav gjennom konkrete eksempler.

Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem, vennligst klikk “Søk stillingen”.

Søknadsprosess

En sorteringskomité vil invitere de mest aktuelle kandidatene til å sende inn attester, vitnemål og vitenskapelige arbeider (inntil 10 arbeider, men bør samlet ikke overstige 500 sider) for sakkyndig bedømmelse. Vitenskapelige arbeider skal av den grunn ikke lastes opp sammen med søknaden. Søkere som er plukket ut til å sende inn verker, bes velge ut tre arbeider publisert i løpet av de siste fem år før søknadsfristen som særlig relevante for stillingen. Disse vil bli tillagt størst betydning ved vurderingen av de vitenskapelige kvalifikasjonene. Ved større monografier, bør søker peke på hvilke sider som er relevante. Søkerne bes også sende inn forslag til beskrivelse av ett eller to forskningsprosjekter som er relevante for instituttet (1 side), samt utkast til en kronikk som drøfter én eller flere utfordringer som litteraturformidlere vil stå overfor i fremtiden. Søkerne skal også sende inn en Pedagogisk mappe på 3–6 sider som dokumenter utdanningsfaglig kompetanse og erfaring, inkludert et refleksjonsnotat der egen praksis og læringssyn forankres i SoTL-kriteriene (fokus på studentenes læring, utvikling over tid, en forskende tilnærming og en kollegial holdning og praksis).

Det benyttes intervju og prøveforelesning i ansettelsesprosessen.

Andre opplysninger

Vi viser til regler for ansettelse i førsteamanuensisstillinger ved UiO som inkluderer en veileder for søkere og bedømmelseskomiteer.

Søkere som ved ansettelse ikke kan dokumentere formell pedagogisk basiskompetanse, må skaffe seg denne kompetansen i løpet av en toårsperiode. Vi viser også til regler for praktiseringen av kravet om pedagogisk basiskompetanse ved UiO.

Innenfor sin normale arbeidsplikt og i samsvar med sin faglige kompetanse kan den som ansettes også bli pålagt arbeid utenfor sitt institutt. Ansettelsen skjer med forbehold om de endringer i fagområde og arbeidsoppgaver som arbeidsgiver måtte bestemme.

I henhold til Offentleglova § 25 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.

UiO har en overtakelsesavtale for alle tilsatte med formål å sikre rettighetene til forskningsresultater m.m.

UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn. Som IA-bedrift vil vi legge forholdene til rette for medarbeidere med nedsatt funksjonsevne.

Kontaktinformasjon

For spørsmål knyttet til stillingen, kontakt

For spørsmål knyttet til å søke stillingen, kontakt

Søk stillingen

Powered by Labrador CMS