LEDIG STILLING VED UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

1-3 stillinger som professor / førsteamanuensis i informatikk

Søknadsfrist: 20.01.2022

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

Fakultet for naturvitenskap og teknologi / Institutt for informatikk

Om stillingen

UiT Norges arktiske universitet (UiT) ønsker å rekruttere til faste stillinger som professor/førsteamanuensis som skal bidra til etablering og drift av næringsrelevant studietilbud i informatikk i Bodø. Et slikt tilbud er forankret i UiT sitt overordnede ønske om å støtte næringsliv og forvaltning i Nordland. Studietilbudet organiseres og gis av Institutt for informatikk (IFI), Fakultet for naturvitenskap og teknologi ved UiT. Etableringen vil ha lokal tilstedeværelse av ansatte og studenter i Bodø. Aktivitetene i Bodø skal møte alle krav til faglig nivå og relevans, inkludert forsknings- og studiekvalitet, som gjelder for UiT sine informatikkstudier ved de øvrige studiestedene.

Stillingens primære arbeidssted vil være Bodø. Du må kunne starte i stillingen innen 6 måneder etter å ha mottatt tilbud.

Institutt for informatikk

Institutt for informatikk har et stimulerende og variert arbeidsmiljø med vitenskapelig, administrativt og teknisk ansatte, der mange ulike nasjonaliteter er representert. Instituttet har 27 vitenskapelig ansatte, 8 gjesteprofessorer, 9 postdoktorer og forskere, 9 teknisk- og administrativt ansatte, og omtrent 30 ph.d-studenter. Instituttets mål er å fremme forskning og undervisning i informatikk som en disiplin, å demonstrere lederskap innen våre interesseområder og å bidra til samfunnet gjennom våre utdanninger, forskning og formidling.

Vår forskning fokuserer på grunnleggende datasystemforskning, systemprogramvare, applikasjonsprogramvare og utvikling av systemprototyper. Vi er først og fremst opptatt av tekniske aspekter ved datavitenskapelig systemforskning av mobile, distribuerte og parallelle systemer og applikasjoner. Forskningen dekker eksperimentell utvikling, analyse og testing av modeller, arkitekturer og mekanismer for mobile, innebygde, distribuerte og/eller parallelle applikasjoner. Skalering, ytelse, håndtering av store funksjonsrike datasett, heterogenitet, energieffektivitet, autonomi og IKT-sikkerhet er eksempler på problemstillinger vi arbeider med.

Stillingens arbeidsområde

Stillingens arbeidsområder er undervisning, forskning og formidling i informatikk. Områder som vil være spesielt interessant for etablering av fagmiljøet i Bodø inkluderer distribuerte systemer, tingenes internett (IoT) og sensorer, mobile løsninger, tjenestearkitektur og -integrasjon, og infrastruktur for tjenester i skyen.

Undervisning vil omfatte emner på bachelor- og masternivå, eventuelt kombinert med moduler rettet mot etter- og videreutdanning, samt veiledning i prosjekt- og masteroppgaver. Avhengig av behov og faglig kompetanse er det aktuelt å veilede ph.d.-studenter. Instituttet anvender fleksible undervisningsformer der dette er naturlig. Det er ønskelig at kandidaten er aktiv deltaker i kvalitetsarbeidet i våre studieprogrammer, inkludert emneutvikling, pedagogiske metoder og fagdidaktikk. Utvikling av studietilbudet fordrer en god forståelse av fremtidige kompetansebehov i næringsliv og forvaltning.

I forskning og utvikling vil kandidaten styrke etablerte forskningsområder ved instituttet slik beskrevet over.

Den som ansattes vil bidra til formidling og rekruttering, bl.a. i kontakt med skolene i regionen.

Stillingen innebærer samarbeid om forskning og undervisning med interne og eksterne partnere, eksempelvis i utvikling av emner, i etter- og videreutdanning og i bachelor- og mastergradsoppgaver.

Kontakt

For mer informasjon om stillingen kan instituttleder Anders Andersen kontaktes, epost: anders.andersen@uit.no.

For administrative spørsmål kan kontorsjef Svein Tore Jensen kontaktes, epost: svein.tore.jensen@uit.no.

Kvalifikasjoner

For stilling som professor kreves:

  • Vitenskapelig nivå i samsvar med etablerte internasjonale eller nasjonale standarder for stilling som professor i informatikk
  • Dokumentert utdanningsfaglig kompetanse på professornivå

I tillegg skal det dokumenteres:

  • Kvalitetsutvikling i egen undervisning over tid
  • Bred erfaring med veiledning fortrinnsvis på master/ph.d.-nivå
  • Deltakelse i utvikling av utdanningskvalitet i fagfellesskap

For å bli tilkjent professorkompetanse må du kunne dokumentere vesentlig mer omfattende forskning av høy kvalitet enn det som kreves til doktorgrad. Det vil vektlegges om søker kan dokumentere faglig virksomhet på høyt nivå de siste seks år, og at denne peker framover mot fortsatt aktivitet på professornivå.

UiT følger i tillegg nasjonale retningslinjer vedtatt av Det nasjonale fakultetsmøtet for MNT-fag ved vurdering av professorkompetanse. Retningslinjene finner du her.

For stilling som førsteamanuensis kreves:

  • Norsk doktorgrad på aktuelt fagområde eller tilsvarende utenlandsk doktorgrad godkjent som likeverdig med norsk doktorgrad, eller kompetanse på tilsvarende nivå dokumentert ved vitenskapelig arbeid av samme omfang og kvalitet
  • Dokumentert utdanningsfaglig kompetanse

Dokumentasjon av følgende vil tillegges stor vekt i begge stillingskategorier:

  • Med en rekke av publikasjoner i relevante fagfellevurderte tidsskrifter og andre internasjonale publikasjonskanaler må kandidaten kunne vise til forskningsresultater av høy kvalitet.
  • Den foretrukne kandidaten kan dokumentere erfaring og resultater av innovativ, kommersiell eller samfunnsmessig betydning gjennom samarbeid med industri og forvaltning.
  • Dokumentert ekstern finansiering og erfaring med ledelse av forskningsprosjekt er positivt. Det må beskrives egen rolle i søknadsfasen og gjennomføringen av prosjekt.
  • Kvalitet og omfang av undervisnings- og veiledningsaktiviteter samt faglig formidlingsarbeid vil tillegges betydelig vekt.

Vi legger vekt på personlig egnethet i vår vurdering. Vi forventer at kandidaten aktivt bidrar til den akademisk kultur, tenker utenfor kjernen av eget interesseområde og har gode samarbeidsevner. Kandidaten må ha stor motivasjon for å utvikle vårt studietilbud i informatikk i Bodø og kunne levere vesentlige bidrag i dette som etableringsprosjekt, og være villig til å delta aktivt i den pågående utviklingen av fagområdet, instituttet og universitetet som helhet.

Kandidaten må beherske muntlig og skriftlig norsk og engelsk flytende.

Ved UiT legges det vekt på forskningsarbeidenes kvalitet, relevans og betydning og ikke på hvor arbeidene er publisert, i henhold til prinsippene i The San Fransisco Declaration on Research Assessment (DORA).

UiT ønsker å øke kvinneandelen i undervisnings- og forskerstillinger. Dersom to eller flere søkere blir funnet tilnærmet likeverdig kvalifiserte, vil universitetet rangere kvinner foran menn.

Krav til utdanningsfaglig kompetanse (basiskompetanse)

Alle søkere til undervisnings- og forskerstillinger skal i søknaden dokumentere sin utdanningsfaglige kompetanse.

Du må ha opparbeidet grunnleggende kompetanse for undervisning og veiledning på universitets- og høyskolenivå. Dette medfører grunnleggende ferdigheter innen planlegging, gjennomføring, evaluering og utvikling av undervisning og veiledning.

Basiskompetanse dokumenteres ved:

a) Søkere som har fullført eget universitetspedagogisk kurs tilsvarende 200 timer skal legge ved kurs-/eksamensbevis samt studieplan

b) Øvrige søkere skal beskrive, vurdere og dokumentere sin kompetanse som underviser og veileder gjennom en systematisk og samlet fremstilling. Ferdighetene skal dokumenteres i form av en pedagogisk mappe.

For professorstillinger stilles det krav om minimum tre års undervisningspraksis i høyere utdanning i heltidsstilling, samt et krav til erfaring fra veiledning, fortrinnsvis på ph.d.-nivå, men også på masternivå.

For professorstillinger kan den utdanningsfaglige kompetansen utvikles og dokumenteres gjennom en kombinasjon av punktene kurs og pedagogisk mappe. 

Søkere til professorstillinger skal i sin pedagogiske mappe også dokumentere at tilleggskriteriene er oppfylt gjennom:  

  • Beskrivelse av og refleksjon over arbeidet med utvikling av undervisning og veiledning. Dette bør dokumenteres med konkrete eksempler som viser utvikling over tid samt en begrunnelse for og refleksjon over prosess og resultat  
  • Beskrivelse av erfaring med veiledning på master og ph.d.-nivå. I tillegg til å beskrive omfang av veiledningen skal du også oppsummere veiledningserfaringer og peke på mulige utviklingsområder 
  • Beskrivelse av og refleksjon over eget lederskap, deltakelse og rolle i utvikling av utdanningskvalitet i fagfellesskapet 

 Hvis den utdanningsfaglige kompetansen kan tilegnes i løpet av to år etter ansettelsen vil søkere bedømmes, men ikke rangeres basert på utdanningsfaglig kompetanse.

De som ikke oppfyller kravene ved ansettelsen, vil bli pålagt å oppfylle kravene innen to år. UiT tilbyr kurs i utdanningsfaglig kompetanse til ansatte. 

Utover kravene er relevant erfaring med fleksible undervisningsformer en fordel; inkludert fjernundervisning, samt oppgavedesign og vurderingsmetoder for digital eksamen.

Det kreves også at søkeren må kunne gi god og engasjerende undervisning på flytende norsk. Utvalgte kandidater vil bli bedt om å demonstrere sine undervisningsferdigheter gjennom en prøveforelesning.

For nærmere informasjon om utdanningsfaglig kompetansekrav og pedagogisk mappe, se: pedagogisk mappe.

Vi kan tilby

  • Mentorordning og støtte til kvinnelige vitenskapelig ansatte, for utvikling av karriereplan og finansiering for realisering av planen.
  • Et utfordrende og stimulerende arbeidsmiljø
  • Støtte til utvikling av søknader for eksternfinansierte prosjekter
  • Fast tilsatte i vitenskapelig stillinger har rett til å søke om forsknings- og utviklingstermin med lønn.
  • Gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse
  • Gode velferdsordninger

Arbeids- og lønnsvilkår

Du må være villig til å engasjere deg i utviklingsarbeid innen eget fag, og for universitetet som helhet.

Ved UiT er fordelingen av arbeidstid fleksibel og tildeles på individuelt grunnlag. Som en norm vil professorer og førsteamanuenser bruke inntil 50 % av tida til FoU-arbeid og 50 % til undervisning, når tid til andre arbeidsoppgaver er trukket fra. Som norm avsettes 5 % til administrative oppgaver. 

Professor lønnes etter statens regulativ kode 1013. Førsteamanuensis lønnes etter statens regulativ kode 1011. Fra bruttolønn trekkes det 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse. 

Inkluderende arbeidsliv og mangfold

UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse.

Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.

Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen.

Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk.

Les mer i Arbeidsgiverportalen.

Søknaden

Søknaden skal inneholde:

  • Søknadsbrev inkludert beskrivelse av interesse og motivasjon for stillingen. Det bør i søknaden fremkomme hvilken stillingskategori(er) det søkes om.
  • CV med fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid
  • Vitnemål og karakterutskrift for alle grader
  • Attester
  • Kontaktinformasjon til 2-3 referanser
  • Dokumentasjon på utdanningsfaglig kompetanse
  • Fullstendig liste over vitenskapelige arbeider
  • Beskrivelse av vitenskapelige arbeider som ønskes tillagt særlig vekt ved bedømmelsen
  • Inntil 10 vitenskapelige arbeider (publiserte eller upubliserte) som du ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen.

Dokumenter som legges ved søknaden må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Søknad med vedlegg leveres elektronisk via www.jobbnorge.no.

Bedømmelse

Søkerne vil bli vurdert av en sakkyndig komité. Komiteens mandat er å foreta en vurdering av søkernes kvalifikasjoner på grunnlag av søknadsdokumentene og kunngjøringsteksten.

Søkere som vurderes å være best kvalifisert vil bli innkalt til intervju. Intervjuet skal blant annet avklare personlig egnethet og motivasjon for stillingen. Det kan også bli avholdt prøveforelesning. 

Generelt

Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT.

Forespørsler om hvordan arbeidsmiljøet er tilrettelagt, helsetjeneste, muligheter for fleksitid, deltid o.l. kan rettes til kontaktperson.

Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS