Ledig stilling ved UiT Norges arktiske universitet

Stipendiat i naturbasert turisme

Søknadsfrist: 20.08.2019

Om stillingen

Institutt for reiseliv og nordlige studier (IRN) utlyser en stipendiatstilling i naturbasert turisme. Stillingen vil være tilknyttet forskningsgruppen Narrating the Postcolonial North: Travel, Writing, Performance. I dette tverrfaglige kultur- og samfunnsfaglige miljøet vil den som tilsettes få muligheten til å forske på grunnlaget for, og utviklingen av, naturbasert turisme i nordområdene.

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi skal utnytte vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet og våre tverrfaglige fortrinn til å møte fremtidens utfordringer.


Troverdighet, akademisk frihet, nærhet, kreativitet og engasjement skal prege forholdet mellom ansatte, mellom ansatte og studenter og mellom UiT og samarbeidspartnere.

En stipendiatstilling har som mål å fullføre forskerutdanning fram til doktorgrad. Opptak til doktorgradsprogram er en forutsetning for tilsetting. Studieperioden starter ved tiltredelse i stillingen. Stipendiaten deltar i fakultetets forskerutdanning. Doktorgradsprosjektet gjennomføres i løpet av tilsettingsperioden.

Det oppfordres til et 6-12 måneders opphold ved et utenlandsk universitet i løpet av stipendiatperioden.

Tilsettingen gjelder for 4 år.

Stillingens forskningsområde

Forskningsgruppen Narrating the Postcolonial North: Travel, Writing, Performance (NTPN) har en lang historie med forskning på kulturell- og økologisk bærekraftig turismeutvikling og nye samhandlingspraksiser i Arktis. Forskningsgruppen jobber for tiden med flere forskningsprosjekt som omhandler spørsmål om bærekraft.

Blant temaene i disse prosjektene er nye natur- og kulturbaserte turismeprodukt, kulturell, sosial, økonomisk og økologisk ansvarlig utvikling av Arktis og entreprenørers praktiseringer av kulturarv og naturrelasjoner.

Kontakt

Nærmere opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til:

Om instituttet

Stillingen er plassert ved Institutt for reiseliv og nordlige studier (IRN) i Alta. Den som tilsettes skal ha sin daglige arbeidsplass ved UiT, campus Alta.

Institutt for reiseliv og nordlige studier er en del av Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning. Instituttet har ca. 32 ansatte og driver undervisning, forskning og formidling innenfor turismestudier, nordlige studier og medieproduksjon.

Instituttet har en sterk forskningsprofil og lang erfaring med større forskningsprosjekter. Stipendiaten vil være en del av et aktivt og engasjert miljø med gode nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere. Mer informasjon om IRN finnes her.

Fagområde/arbeidsoppgaver

Søkere til stipendiatstillingen skal levere en prosjektbeskrivelse (ca 5 sider) for eget prosjekt innen naturbasert turisme. Stipendiaten står fritt til å definere sitt prosjekt innenfor følgende rammer:

Økende interesse og oppmerksomhet om Arktis har medført at den europeiske delen av området har blitt en viktig destinasjon for naturbasert turisme. Tilsynelatende uberørt natur, eksotiske lokalbefolkninger og urfolkskulturer i Arktis har blitt utgangspunkt for opplevelser og utforsking og Arktis har blitt en scene for globale aktiviteter. Fugletitting, hundekjøring, trofefiske, nordlysjakt, toppturer på ski og mye annet er blant aktivitetene som nå er blitt en del av tilbudet til turister i Arktiske områder. Deler av denne utviklingen er sterkt preget av aktører lokalisert utenfor dette området, som gjennom sin tilgang til kapital, infrastruktur og kunnskap bruker lokalsamfunn og naturen i Arktis som et utgangspunkt for sine produkter. Den økende interessen for Arktis medfører at slike eksterne aktører i stadig større grad setter sitt preg på området og knytter nye krav og interesser til bruken av Arktis. Med dette som bakgrunn, er det behov for forskning som analyserer naturbasert turisme fra et lokalt perspektiv, og i lys av geografiske relasjoner og historiske prosesser som dagens europeiske Arktis er del av. Viktige aspekt er i så måte sentrum-periferi dynamikker og (post)koloniale trekk som gjør seg gjeldende i utvikling av naturbasert turisme i Arktiske områder.

Relevante spørsmål for et ph.d.-prosjekt kan blant annet være: Hvordan håndteres utviklingen av naturbasert turisme i en lokal kontekst? Hvordan påvirker turister og entreprenører utviklingen av naturbasert turisme i ulike lokalsamfunn? Hvilken kontroll og hvilket eierskap har lokalbefolkninger og urfolk til denne formen for turismeutvikling? Hvordan inngår en bærekraftig naturbasert turisme i utviklingen av små lokalsamfunn som opplever befolkningsnedgang og økonomisk stagnasjon? Hvordan gjøres lokalbefolkninger og urfolks kunnskaper og identiteter relevant i naturbasert turisme i den europeiske delen av Arktis?

Vi ønsker velkommen prosjektsøknader som gjennom disse og liknende spørsmål fokuserer på potensielle interessemotsetninger, mulige utfordringer og lokale muligheter omkring utvikling av naturbasert reiseliv i den europeiske delen av Arktis. Vi ønsker spesielt prosjekt som tar for seg lokalsamfunn og/eller urfolks muligheter til å påvirke utviklingen av naturbasert turisme i disse områdene.

Kvalifikasjoner

For å bli tilsatt i stillingen kreves humanistisk eller samfunnsvitenskapelig mastergrad/hovedfag, gjerne med fordyping i turismestudier. Personer som har levert sin masteroppgave, men ikke fullført graden på søknadstidspunktet, kan også søke på stillingen under forutsetning om oppnådd grad og ettersending av dokumentasjon innen rimelig tid.

De som tilsettes må oppfylle kravet for opptak på fakultetets ph.d.-program, jf. § 6 i ph.d.-forskriften ved UiT. Det blir stilt krav om et karaktersnitt på B (eller tilsvarende) på mastergraden for å bli tatt opp. I tillegg må det dokumenteres engelskkunnskaper som tilfredsstiller kravet i norsk generell studiekompetanse, se nettsider om ph.d.-forskriften ved UiT.

Mer informasjon om studiet finner du på denne siden: uit.no/hsl/phd

Søkeren må ha muntlig og skriftlig framstillingsevne på engelsk eller et skandinavisk språk.

Personlig egnethet vil bli tillagt vekt.

Slik søker du

Søknad sendes elektronisk på søknadsskjema som ligger på jobbnorge.no. Søknad via e-post kan ikke godkjennes.

Følgende skal vedlegges den elektroniske søknaden:

  • søknadsbrev
  • prosjektbeskrivelse (mal for prosjektbeskrivelse finner du her: prosjektbeskrivelse)
  • CV (fullstendig oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid)
  • vitnemål og karakterutskrift fra bachelorgrad eller tilsvarende
  • vitnemål og karakterutskrift fra mastergrad eller tilsvarende
  • diploma supplement for avlagte grader
  • dokumentasjon for engelskkunnskaper
  • attester
  • navn og kontaktinformasjon på 2-3 referanser (navn, tilknytting til søker, e-postadresse og telefonnummer)
  • liste over arbeider søker ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen og beskrivelse av disse (se nedenfor)
    • forfatter(e), arbeidets tittel
    • for artikler: tidsskriftets navn og volum, artikkelens første og siste sidetall, årstall
    • for bøker eller andre selvstendige publikasjoner: forlag, trykkested, år og sidetall
  • mastergradsoppgave
  • andre arbeider (publiserte eller upubliserte) som søkeren ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen.

All dokumentasjon som skal vurderes må være sertifisert og oversatt til engelsk eller et skandinavisk språk. Opplysninger og materiale som det skal tas hensyn til i bedømmelsen må vedlegges den elektroniske søknaden innen fastsatt frist.

Arbeidsbetingelser

Normal tilsettingsperiode er fire år. Ph.d.-studiet er normert til tre år. Det fjerde året, fordelt med 25 % pr år, skal brukes til undervisning eller andre arbeidsoppgaver for universitetet, jf. Retningslinjer for stipendiaters arbeidsoppgaver.

Kortere tilsettingsperiode kan gis dersom stipendiaten alt har gjennomført deler av sitt forskerutdanningsprogram, eller når ansettelsen bygger på tidligere tilsetting i utdanningsstilling (stipendiat, vitenskapelig assistent og liknende), slik at total tid til forskerutdanning blir tre år.

Stilling som stipendiat lønnes etter statens regulativ kode 1017. Det trekkes 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse.

Bedømmelse

Søkerne vil bli vurdert av en sakkyndig komité. Ved bedømmelsen vil hovedvekten bli lagt på søkerens potensial for forskning slik dette framgår av masteroppgaven eller tilsvarende, eventuelle andre vitenskapelige arbeider og prosjektbeskrivelsen.

I tillegg kan det tas hensyn til yrkespraksis og annen virksomhet av betydning for gjennomføring av doktorgradsstudiet. Eventuelle pedagogiske kvalifikasjoner, herunder pedagogisk utdanning, undervisningserfaring, erfaring fra popularisering samt erfaring/utdanning fra andre typer formidling kan også ha betydning.

De søkerne som vurderes å være best kvalifisert vil bli innkalt til intervju.

Generell informasjon

Forespørsler om hvordan arbeidsmiljøet er tilrettelagt, herunder arbeidsstedets fysiske beskaffenhet, helsetjeneste, muligheter for fleksitid, deltid o.l. kan rettes til telefonreferansene.

Ved UiT legger vi vekt på mangfold, og oppfordrer alle kvalifiserte søkere til å søke uten hensyn til kjønn, funksjonsevne og nasjonal eller etnisk bakgrunn.

Personopplysninger som avgis i søknad og CV til stillinger behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger; personopplysningsloven. I henhold til offentlighetsloven § 25, 2. ledd kan søker be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista. UiT kan likevel beslutte at navnet på kandidaten skal offentliggjøres. Søker vil bli varslet i forkant av en eventuell offentliggjøring.

Finnmark har for tiden en ordning der du kan få ettergitt deler av studiegjeld til Lånekassen. Det er mulig å få ettergitt (slettet) ti prosent av opprinnelig lån, maksimalt 25 000 kroner per år, hvis du bor og arbeider i fylket.

Det vises for øvrig til utfyllende bestemmelser for tilsetting i stillinger som postdoktor, stipendiat og vitenskapelig assistent ved UiT og forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS