LEDIG STILLING VED DIKU

Utenlandslektor i norsk - Sorbonne, Paris

Søknadsfrist: 01.06.2021

Ordningen med utenlandslektorer administreres av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) på vegne av Kunnskapsdepartementet. Utenlandslektorene er ansatt i engasjementstillinger ved 16 universiteter i utlandet. Diku bistår i ansettelsesprosessen med å kvalitetssikre og anbefale kandidater, samt at vi yter en finansiell støtte til lektorene i perioden de arbeider ute.

Utenlandslektorene er en viktig og attraktiv ressurs for lærestedene de arbeider ved. Selv om lærestedene ofte har egne lokalt ansatte norsklærere, bidrar utenlandslektorene til økt kvalitet på det norsktilbudet som institusjonene tilbyr, gjennom å undervise på morsmålsnivå, og som formidlere av norsk kultur generelt.

Om nordisk institutt ved Sorbonneuniversitetet

Arbeidsgiver er Universitetet i Paris, Sorbonne Université, Institutt for nordiske studier med adresse Centre Universitaire Malesherbes, 108 boulevard Malesherbes, 75017 PARIS, Frankrike.

Sorbonneuniversitetet ble grunnlagt i 1257 og har i dag 26 000 studenter. Instituttet for nordiske studier (Études nordiques) ble grunnlagt i 1909, og den første norske sendelektoren ble ansatt i 1913.

Ved instituttet kan man velge norsk, svensk, dansk og islandsk som hovedfag, og finsk som bifag. Instituttet tilbyr også kurs i færøysk. Instituttet har 2 professorat, 5 lektorer, 4 utenlandslektorer og 4 timelærere.

Instituttet har for tiden rundt 100 norskstudenter, hvorav 60 har språket som hovedfag. Studentene følger et 3-årig bachelorløp og kan deretter ta en 2-årig master og Ph.d. Studentene har mulighet til å velge norsk som et av to språk i utdanningen LEA (Langues étrangères appliquées). Studentene følger timene i norsk sammen med hoved- og valgfagsstudentene. I tillegg har de timer i oversettelsesteknikk, sivilisasjon og institusjoner. Studenter kan også velge norsk eller et av de andre skandinaviske språk som fag under FLE-utdanningen (Français langue étrangère), hvor man utdanner seg til å undervise i fransk for fremmedspråklige.

Undervisningsåret er delt i 2 semestre på 13 uker pr. semester. Høstterminen varer fra midten av september til midten av januar, med to ukers juleferie. Vårterminen begynner i slutten av januar og pågår til midten av juni. Tentamen avholdes i januar og mai.

Informasjon om stillingen

Norsklektoren underviser i norsk språk på kandidat-, masternivå og som valgfag for studenter som studerer andre fag. Norsklektoren kan også bli bedt om å undervise i litteratur, film, kultur, samfunnsfag og lignende emner etter ønske/ behov. Noe kursutviklingsarbeid og administrasjon inngår i stillingen, samt tentamensvakt og -retting.

Undervisningsplikten er normalt opptil 9 timer i uken, men en viss variasjon kan forekomme. Lektoren kan ha ekstratimer som betales i tillegg til vanlig lønn. Lektoren bør være innstilt på å gi råd til studenter om studiemuligheter i Norge og på å engasjere seg i kulturformidling, for eksempel tilretteleggelse av filmkvelder og lignende, besøk av forfattere og andre kulturpersoner, kontakt med ambassaden og andre institusjoner samt organiseringen av og deltakelse i konferanser, m.m.

Stillingen er en midlertidig engasjementsstilling, oppad begrenset til to år, med mulighet til forlengelse i ytterligere to år. Arbeidssted er ved universitetets lokaliteter i Paris, Frankrike.

Tiltredelse fra og med 1. september 2021 eller etter avtale med arbeidsgiver.

Kvalifikasjonskrav

  • Søkere må ha mastergrad eller tilsvarende utdanning.
  • Nordisk språk og litteratur og/eller norsk som andrespråk må inngå i fagkretsen og minimum som årsstudium (tilsvarende 60 studiepoeng). Søkere med mastergrad/hovedfag i nordisk språk og litteratur eller norsk som andrespråk vil prioriteres over søkere med tilsvarende utdanning i andre fag.
  • Søkerens utdanning i norsk/nordistikk må være fra en norsk utdanningsinstitusjon, og søkeren må ha praktisk skriftlig og muntlig språkferdighet i norsk på morsmålsnivå for å komme i betraktning.
  • Erfaring fra undervisning i norsk som andre -/fremmedspråk og/eller utdanning i norsk som andrespråk tillegges vekt, men personer uten slik erfaring oppfordres også til å søke.
  • Språkferdigheter i fransk tillegges vekt og vil prioriteres over søkere med lik utdanning og erfaring.

Økonomiske vilkår

Universitetet i Paris ansetter normalt lektoren som maître de langue med bruttolønn på 23 448 euro per år, hvorfra det bl.a. trekkes avgift til offentlig fransk pensjonskasse.

I tillegg yter Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) et kompensatorisk lønnstilskudd og ut- og hjemreisetilskudd etter nærmere satser. For søkere som medbringer familiemedlemmer kan Diku også yte forsørgertillegg i henhold til nærmere vilkår.

For mer informasjon om økonomiske vilkår og standardbetingelser for utenlandslektore, se Dikus nettside knyttet til utenlandslektoratordningen.

Lektoren må selv skaffe seg bolig. Man bør regne med å betale rundt 800 euro per mnd. i leie for en liten leilighet.

Generell informasjon

Søknad til stillingen må være innsendt til Diku senest den 1. juni 2021.

Søknad og komplett CV, vitnemål/karakterutskrifter, samt attester på relevant arbeidserfaring skal legges inn via lenke på denne siden (JobbNorge). Merk at avhandlinger (masteroppgaver o.a.) ikke skal legges ved.

Kontaktinformasjon

For spørsmål om arbeidsoppgaver/arbeidssted og det norskfaglige, vennligst kontakt Universitetet i Paris ved Karl Erland Gadelii, e-post: karl.gadelii@sorbonne-universite.fr eller nåværende norsklektor Nina Myking: ninmyk@gmail.com.

For spørsmål vedrørende søknadprosess, vilkår m.v., vennligst kontakt seniorrådgiver Hege Fjeld hos Diku, e-post: norgeskunnskap@diku.no.

Søk på stillingen

Powered by Labrador CMS